16 de nov. 2023

ARCA DEMANA CORRECCIONS A LA BAIXA DEL CREIXEMENT EN ALÇADA A L'EIXAMPLE



ASPECTES POSITIUS ALS CRITERIS D'APLICACIÓ DECRET HABITATGE A PALMA

REUNIÓ MANTINGUDA AMB ÓSCAR FIDALGO

No hem pogut estudiar amb deteniment les conseqüències de la proposta del Govern municipal sobre l'aplicació del Decret Llei de mesures urgents.... Però d'una primera lectura veiem positiu la preservació de les alçades als barris singulars de la ciutat i al centre històric. I altres limitacions establertes.

No obstant ens preocupa l'absoluta exclusió de l'Eixample.

Consideram que hi ha determinats carrers i trams concrets que mereixen una garantia de consolidació del seu estat gairebé original. Demanam s'estudiï aquest fet i s'arbitrin mesures per aconseguir-ho.

Volem remarcar que no hi ha un catàleg de patrimoni adequat i suficient per a aquesta zona, que pogués garantir la seva preservació harmònica.

D'altra banda, en les propostes, que ARCA va presentar fa anys, pel Pla General ja advertíem que un urbanisme amb edificis més, alts als carrers amples i més baixos als carrers més estrets implica la destrucció de l'harmonia estètica i urbanística dels barris.

L'ordenació i el planejament s'ha de fer considerant illetes senceres i barris com unitats.

A més volem advertir que una densificació de barris resultarà negativa si no s'adapten i creixen prèviament els equipaments públics a la zona. Podem posar com a exemple el barri de Pere Garau que és un barri que encara podria ampliar densitat poblacional amb aquesta mesura i que té un dèficit escandalós en equipaments.

Creim que s'ha de limitar més el creixement en alçades a l'Eixample per no provocar més problemes que beneficis i prohibir-la a determinats trams.

*Reunió mantinguda amb Óscar Fidalgo i amb Bartomeu Abad*

ARCA ha traslladat aquestes reflexions tant al Consell de Gerència d'Urbanisme el dia, d'ahir com a una reunió mantinguda amb el regidor d'urbanisme i amb el Gerent celebrada el dilluns.

ARCA va aprofitar per explicar-los les seves propostes sobre un Son Busquets respectuós amb el seu passat i una Plaça Major que aprofiti l'oportunitat de recuperar el túnel ferroviari que hi ha sota ella i arriba al Parc de la Mar. Aquest recorregut, únic, se hauria d'integrar al futur Museu de la Ciutat que es farà a una part de les Galeries Comercials, fet que també va proposar ARCA ja fa uns anys.