29 de set. 2023

ARCA DEMANA UNA SOLUCIÓ QUE FACI COMPATIBLE SEGURETAT I PROJECTE DE CAIXA COLONYA A CAN MORATÓ


ARCA demana que es trobi una solució que faci compatible la seguretat i el projecte de Caixa Colonya per Can Morató.

L'informe de Recursos Hídrics pot suposar la desaparició d'un bé patrimonial industrial de gran importància, com és Can Morató.

S'argumenta que es troba en una zona inundable per la proximitat del torrent de Sant Jordi. Creim que se podrien adoptar prescripcions que garanteixin la seguretat i, al mateix temps, permetin la recuperació de l'edifici.

S'havien donat passes molt importants per part de Caixa Colonya per dur endavant la recuperació de l'immoble amb criteri respectuós pels valors arquitectònics, històrics i ambientals. Demostrant, a més, un compromís social per la important inversió a fer. 

No podem deixar passar aquesta oportunitat. S'ha de trobar una solució que faci compatible la seguretat i la rehabilitació i utilització de Can Morató com a seu de l'entitat. 

El criteri de conservació patrimonial i el rastre de la història també hauria d'estar present a totes les decisions de l'Administració. La resolució de Recursos Hídrics no té en absolut  en compte que es tracta d'un edifici històric i catalogat. La protecció passa per fer possible un ús.

ARCA demana que se treballi amb la implicació del Govern, l'Ajuntament de Pollença i el Consell, com a responsable de Patrimoni, per trobar les solucions adients. 

Si no es treballa de ferm i amb urgència per trobar una solució que permeti un projecte per a Can Morató com el que presenta Caixa Colonya, que vol recuperar un bé  industrial que ha estat abandonat i degenerant-se durant desenes d'anys, es caurà en una irresponsabilitat imperdonable.

Des d'ARCA, a més, advertim que hi ha altres elements singulars a Mallorca que amb un criteri com el plantejat per Recursos Hídrics podrien desaparèixer per manca d'alternatives, com ara sa Fàbrica Nova de Sòller, un altre bé industrial de primer ordre.