15 de març 2023

ARCA PROPOSA QUE S’ESTUDII MANTENIR A LA VISTA LES RESTES DE LA MURADA TROBADES A PLAÇA D’ESPANYA

Es podria posar una protecció transparent i un panell informatiu recordant que forma part de la murada renaixentista i que allà estava la Porta Pintada.

El fet que estam parlant d’un espai de vianants, facilita encara més aquest plantejament

En el cas del fragment de murada apareguda fa unes setmanes a les Avingudes sembla que degut a una filtració d’aigües residuals, era molt difícil mantenir-les a la vista per tractar-se d’una zona de trànsit rodat intens. A Avingudes era part de la murada exterior del Baluard de Santa Margalida i ara, amb motiu de les obres de de la Plaça d’Espanya, ha aparegut part del traça de la Porta Pintada

A Plaça d’Espanya estam davant una altra circumstància.

Es tracta d’un espai de vianants i se podria incorporar i augmentar l’atractiu de l’espai amb uns panells informatius

Al principi de les obres, ARCA ja va plantejar a la regidoria d’Infraestrucures que es podria marcar a la superfície la petjada topogràfica de les restes que se sabia que hi havia.  Però ara se pot anar una miqueta més enllà i, ja que han aparegut físicament restes, deixar-les a la vista i protegides, fet que suposaria una demostració de respecte pel Patrimoni.

Tan sols recuperant i  conservant el Patrimoni,  podrem tenir una ciutat plenament diferenciada i que pugui oferir als que l’habiten i la visiten la riquesa de la seva historia, que es la de la humanitat.

Serà feina futura realitzar altres intervencions a altres indrets per, de manera didàctiva i atractiva recordar el traçat del conjunt de les murades a la trama urbana de la ciutat.


A les fotografies adjuntes veis un plànol i una maqueta a escala del foso i els Baluards de Zanoguera i de Santa Margarita, amb la Porta Pintada entre ells. La maqueta va ser realitzada a escala 1/87 per l’Associació d’Amics del Ferrocarril.



Marcat en vermell la probable ubicació de les restes aparegudes ahir