21 de jul. 2020

Parcs Fotovoltaics no a qualsevol preu.

ARA MÉS QUE MAI, A MALLORCA, HEM DE CUIDAR EL PAISATGE I L'AGRICULTURA

MANIFESTAM DUBTES SOBRE L’EXTENSIÓ GAIREBÉ INDISCRIMINADA DE LES PLAQUES SOLARS AL PAISATGE RURAL.

Els valors paisatgístics són també valors patrimonials.

La natura, el paisatge agrícola i els elements etnològics i arquitectònics són una unitat paisatgística d’un valor incalculable.

Qualsevol mesura que pugui impactar negativament sobre el nostre paisatge, s’ha d’evitar.

ARCA està, per suposat d’acord amb la transició energètica però aquesta no ha de ser a un cost inassumible. És per això que l’ eliminació dels informes d’impacte ambiental en molts casos i especialment als que afecten a l’expansió dels anomenats parcs fotovoltaics, ens preocupa especialment.

Ens preocupa el creixement desordenat d’una industria, de producció energètica solar,  que amb l’agressiva publicitat actual més aviat sembla que vol fer negoci que ser una alternativa inocua.

El Parlament de les Illes Balears ha de preveure els problemes i actuar preventivament, no únicament donar ales al seu creixement

ARCA ha fet arribar un escrit als grups parlamentaris,  fent constar la nostra preocupació en aquesta qüestió

-- Rebutjam que, en primera instància, l'expansió fotovoltaica hagi de ser ocupant espais rurals i agraris. Pensam que com que són indústries, s’haurien de tractar com a tals per a la seva implantació i ja que l’impacte paisatgístic és prou agressiu, la dinàmica no ha de ser la liberalització.

-- Demanam també que s’exigeixi una fiança que cobreixi la desinstal.lació de les plaques solars i altres instal.lacions una vegada hagi acabat l’explotació industrial.

REHABILITAR PATRIMONI ÉS ACTIVAR L’ECONOMÍA LOCAL


ARCA també ha recordat al seu escrit dirigit als grups polítics que el Patrimoni és un actiu de promoció econòmica i que rehabilitar Patrimoni és també reactivar l'economia local. I a més, permet que les persones de Mallorca ens poguem sentir identificades  i orgulloses de la nostra terra.  És per això que s’ha de invertir en Patrimoni públic i facilitar les coses al Patrimoni privat.