13 de juny 2016

ARCA visita la localitat de Pollença

Andreu Aguiló, co-director del Museu de Pollença i Rosa
Maria Morales, coordinador del cicle organitzat per ARCA.
En el marc del cicle sobre el Patrimoni Cultural de Pollença, el passat dissabte 11 de juny ARCA visità la localitat de Pollença per poder conéixer de primera mà alguns dels espais patrimonials i culturals més importants d'aquesta localitat del nord de Mallorca.

El primer indret que visitarem fou el Museu de Pollença, on el seu co-director, Andreu Aguiló, ens feu una visita personalitzada del tot el museu, on cal destacar la pintura paisatgística del municipi de Pollença, dels pintors Anglada Camarasa, Titto Citadini, Dionís Bennassar, Bellini, entre d'altres.

A una segona sala, poguerem gaudir de les taules de pintura gòtica, procedents d'espais religiosos del municipi de Pollença, les quals es troben perfectament restaurades i conservades en un espai optim.

A una tercera sala, hi ha pintura contemporànea, degut als certamens de pintura de Pollença, que es venen celebrant des de 1966 i fins a l'actualitat.

Obra d'Atilio Boveri.
A una quarta sala, hi ha una part de l'obra de l'artista Atilio Boveri (1885-1949), qui va residir al port de Pollença durant la segona dècada del segle XX i fundà una associació cultural en ajuda als pescadors de la zona, perquè poguéssin aprendre a llegir i escriure. Un cop morí l'artista, al seu país natal, l'Argentina, tota la seva obra fou lliurada al Museu Pollença i a dia d'avui es pot veure aquesta sala de pintura i una cinquena sala, dedicada als gravats i mobles que realitzà l'artista Atilio Boveri.
Retaule major convent de Sant Domingo.

Per últim, poguerem gaudir d'un mandala realitzat per dos monjos tibetans a l'any 1990, coincidint amb la visita a Mallorca del Dalai Lama.

Posteriorment, visitarem el claustre i l'església de Sant Domingo, on cal destacar el retaule major, obra dels artistes Oms i els altres retaules que decoren les diferents capelles. Les explicacions anaren a càrrec de Rosa Maria Morales, estudiant del Màster de Patrimoni Cultural de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i coordinadora d'aquest cicle.
Pere Salas a l'interior de Can Llobera.

Per finalitzar, l'arxiver i bibliotecari de Pollença, Pere Salas, ens feu una visita al casal de Can Llobera, adquirit per aquesta família a la dècada dels anys'50 del segle XIX. Els Llobera foren una de les famílies més riques de Mallorca i foren propietat d'aquest casal, fins fa quinze anys, quan el vengueren a l'Ajuntament de Pollença i actualment és biblioteca i arxiu municipal. Encara conserva alguns espais propis de la casa original, com la cuina, sales de la planta noble i dormitori.