6 d’ag. 2012

Defensa de Cubet al teatre de Bunyola





Organitzat per ARCA i Col.lectiu Cultural Sitja

ARCA, junt amb l’Associació cultural Sitja,  de Bunyola,  vàrem organitzar la conferència “Hospital Joan March. La història i el compromís”, que es va dur a terme el vespre del dia 1 d’agost al teatre de Bunyola.

Aquesta conferència ja havia estar pronunciada a la sèu d’ARCA dins el cicle ARCA Defensa els Hospitals: Un Patrimoni viu.

Bàrbara Suau, mestra i investigadora sobre la història de Bunyola, responsable de la revista Es Castellet, va desgranar els detalls del projecte, construcció i funcionament d’un hospital concebut en un primer moment per a homes malalts de tuberculosis i que amb els esdeveniments econòmics i socials de les dècades dels anys 20 als 40 del SXX, va acollir nines i nins a més d’homes i dones també d’altres malalties infeccioses. Bàrbara contà com per a les persones de Bunyola era un lloc estigmatitzat i no volien tenir contacte per por al contagi. Tan sols hi arribaven amb qualque processó religiosa i no volien tastar res del refrigeri amb que volien obsequiar-les.

Bartomeu Togores, metge de l’hospital des de 1985, cap de servei d’Ortogeriatria, relatà la incidència de la tuberculosi a Espanya durant els anys 30 i 40, el mètode de contagi i els tractaments. Cada persona podia contagiar altres 15 durant un any. La propagació de la bactèria era a través de l’aire i l’aïllament era la única manera d’evitar-ho.
El Dr Togores explicà l’evolució dels serveis mèdics d’acord amb la evolució de la societat de Mallorca fins al dia d’avui en que és un hospital imprescindible pel que s’anomena atenció sociosanitària. La realitat és que cada vegada hi ha més persones d’avançada edat que necessiten tractament de recuperació d’ictus o rehabilitació articular per fractures. A més als dos hospitals sociosanitaris de Mallorca: el General i el Joan March (tots dos amb anunci de tantament) duen endavant d’altres programes com d’atenció a depenents de l’alcohol:UPRA, o el de cuides pal·liatives que suposa un 15% de l’activitat hospitalària.

Caterina Garcies, periodista, posà en evidència el revulsiu que ha suposat per l’acord unànime a Bunyola el risc de tancament de l’Hospital. Va fer un relat exhaustiu de les iniciatives ciutadanes per manifestar el rebuig a un tancament innecessari entre els qual va destacar la pujada a l’Hospital amb una caminada reivindicativa on participaren més de mil persones. També volgué denunciar les injustes detencions a Bunyola el dia que estava prevista la visita del president Bauzá. Ell no va aparèixer pel poble però un grapat de cotxes d’antidisturbis sí. Les camisetes negres amb les lletres de rebuig al tancament de l’hospital es feien notar a la concentració pacífica de la gent de Bunyola. Dos al·lots i una al·lota varen ser detinguts sense cap justificació. Potser volien callar les veus de la gent. Però no ho aconseguiren.

Àngels Fermoselle, d’ARCA, moderà l’acte. Explicà el compromís de l’entitat que vetlla pel Patrimoni de Mallorca amb un Patrimoni viu, com són els dos hospitals més antics de Mallorca, ara amb l’amenaça de tancament: l’Hospital Joan March de Bunyola i l’hospital General de Palma. Alabà la feina de recerca desenvolupada en tan poc temps per part de Es Castellet i animà les persones assistents a participar activament amb les entitats locals que generosament treballen per allò que pertany a tothom. Aquesta és l’autèntica democràcia participativa, no hem de romandre mans plegades mentre hi ha coses per proposar o reivindicar.

L’acte comptà amb nombrosa assistència, fet que demostra l’interès d’un poble que va veure néixer un hospital i que ara es nega a deixar-ho morir. 

 
 L’actor Rafel Ramis, que assistí com a públic, amb na Caterina Garcies i Àngels Fermoselle