3 de gen. 2011

ARCA demana on són els àngels de Giuseppe Sanmartino?

El Betlem napolità de la fundació Bartomeu March, conté peces dels més grans autors napolitans del segle XVIII.
Quan Leticia Arbeteta feu la seva proposta per tal de muntar les figures damunt d’uns estants en comptes del sistema en que s'exposava als baixos del casal, (l'actual Capuccino del carrer Conqueridor), només el misteri va romandre amb una escenografia on sobresortien una munió d'àngels. Així els podem veure al catàleg editat el 2003.

Aquest Betlem viatjà a Madrid el Nadal del 2008 i fou exposat al Palacio Real, on dissenyaren una nova escenografia que una vegada acabada la mostra viatjà a Palma.

El Nadal del 2009 a la Fundació Bartolome March, havien arribat la majoria de peces del Betlem, però no hi eren exposats ni els reis ni una bona colla d'àngels obra de Giuseppe Sanmartino, el més gran dels betlemistes napolitans. Interessats per aquestes figures, ens digueren que els reis s'estaven restaurant i hem vist que aquest Nadal, sí estaven incorporats a la vitrina on ara es troba el misteri de la Nativitat.

No obstant, el àngels de cos sencer que penjaven del sotil i que com hem esmentat són obra de Sanmartino, encara no hi són i no en tenim notícies.

Demanaríem que amb urgència s’explicàs on paren les esmentades peces, que hem de recordar als responsables polítics, formen part del patrimoni de la Fundació Bartolomé March i estan declarades com a BIC i per tant protegides per la Llei de Patrimoni.