21 d’abr. 2009

Destrucció de Son Mosson. Màxim responsable: AENA

La destrucció de les Cases de Son Mosson ha estat una demostració de prepotència i falta de sensibilitat cap al Patrimoni, d’AENA i particularment del director de l’Aeroport de Palma, el Sr. Nemesio Suárez.
AENA ha ignorat sistemàticament tots els informes i suports d’especialistes en Patrimoni, Geografia, Arquitectura i Paisatgisme que els havíem remés des d'ARCA.
AENA i concretament el Sr. Nemesio Suárez ha ignorat sistemàticament les propostes i les alternatives d’ARCA, sense que la comissió de Centre Històric de l’Ajuntament de Palma se pronunciés.

Hi ha més responsables?

Des d’ARCA pensam que les institucions locals no havien d’haver actuat amb tanta laxitud davant el perill imminent que corrien les Cases de Son Mosson. El Delegat del Govern, el President, la Direcció General de Navegació Aèria, el departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, on els seus tècnics no han fet cap informe favorable per a la conservació de Son Mosson, i de l’Ajuntament de Palma, estaven informats. ARCA s’havia preocupat de fer arribar la informació. Si qui té el poder no troba el camí per aturar la anunciada voluntat destructora d’AENA, què pot fer ARCA o la ciutadania? La sensació de impotència és evident. Cada institució té la seva part de responsabilitat.

Què farà ara ARCA?
Una demanda. Per a que la destrucció de Son Mosson no quedi en l’oblit immediat per la voràgine dels esdeveniments, estam estudiant presentar una demanda contra AENA ja que consideram que la llei de Patrimoni contempla que no es pot destruir un bé com el que ens ocupa malgrat no gaudís encara de cap figura de protecció concreta.
Proposar a la Comissió de Centre Històric la redacció d’un escrit reprovatori contra la destrucció de Son Mosson.
Sol·licitud de destitució del Sr. Nemesio Suàrez.
Reunió urgent amb la Batllia per tal urgir la obertura de fitxes de Catàleg per tal de protegir molt d’elements patrimonials en perill a Palma.
Treballar en el mateix sentit a la resta de la illa.

La destrucció de Son Mosson ha d’obrir els ulls a polítics governants i de l’oposició sobre el drama que implica la pèrdua de les referències paisatgístiques del nostre entorn. La riquesa patrimonial crea riquesa d’altres castes, com per exemple turística, i el patrimoni més humil que també forma part de la nostra història i el nostre record col·lectiu i que té un valor incalculable i hem de salvaguardar de més insensibilitat i incultura.

1 comentari:

Biel ha dit...

Dia 20 d'abril del 2009 quedarà com el dia en que perdèrem una ressenya més de la nostra identitat. És empagueidor haver de conviure amb aquests especímens encarregats d'enderrocar l'emprenta històrica i paisatgística que hem heredat els mallorquins d'un passat gloriós. Malauradament ens haurem d'acostumar a veure, malgrat ens faci molt de mal, la pèrdua d'aquells elements que en són propis i diferenciadors d'altres comunitats davant l'amenaça d'un món de cada pic més globalitzat. Tanmateix la meva veu no sigui escoltada, continuaré lluitant per la preservació del patrimoni amb el que me sento identificat. Salutacions cordials d'un alumne de geografia.