7 d’oct. 2008

Membres d'ARCA visiten Can Schembri

El passat 23 de setembre, membres d’ARCA visitarem la casa modernista coneguda com Can Schembri junt amb les germanes Schembri, nétes dels constructors d’aquesta casa. L’objectiu de la visita era saber quins canvis ha sofert aquest edifici en els darrers anys, des que està llogada a l’Associació Sueca d’Ensenyança a Mallorca.
La casa està situada al barri del Terreno, al carrer Infanta número 15. Al mateix carrer, al número 19 hi ha l’antiga casa familiar, Can Schembri Vell, que va ser la residència familiar fins que es va construir l’edifici modernista. Aquesta casa ha estat restaurada en els darrers anys i, segons podem comprovar, se n’han conservat tots els seus elements essencials.
Sobre el casal modernista, les germanes Schembri expliquen que es va construir a principis del segle XX, per un germà de la seva àvia, seguint l‘estil modernista de caire historicista. Les sales principals estaven decorades amb quadres referents als episodis de la Conquesta del rei en Jaume i els mobles també es van fer seguint la moda de l’època i estaven pensats amb consonància amb la decoració de la casa.
Dels canvis que ha sofert Can Schembri, en destaquen:
- A l’entrada, amb ferro forjat i amb unes petites plaques de marbre, hi figura el nom de “Villa Schembri”. Això, és una iniciativa de l’actual inquilí de la casa, ja que mai li van dir així, ja que la casa sempre es va conèixer com Can Schembri.
- Al davant de la casa s’hi ha construït una espècie de barra de bar que tampoc existia originàriament. En el seu lloc, hi havia diverses gàbies amb ocells.
- Els estucs de l’interior, pel que es podia veure des de fora, només es conserven a l’escala i al rebedor, ja que la sala sembla que ha estat pintada de color blanc.
- Les rajoles que hi ha al mur que envolta la casa, gairebé no n’hi ha cap de sencera, o bé estan trencades, o bé han caigut i no han estat recol·locades o canviades.
- A la façana hi podem observar diversos elements que la desvirtuen: dos aparells d’aire condicionat, un a la terrassa del pis superior i un altre a la part baixa de la torre; un rellotge entre les dues portes d’entrada; i una teulada petita que cobreix una porta d’entrada a la planta baixa.
- L’escala principal presenta actualment una barana de ferro, segurament col·locada per motius de seguretat, que no forma part de la construcció modernista i que desentona amb el conjunt.
- La torre més alta, a banda d’estar gairebé tapada per l’edifici que té al costat (una construcció dels anys 1970 construïda amb un mínim espai de separació amb la casa veïna), té a la part superior una antena telefònica molt gran. Originàriament a la part superior d’aquesta torre hi havia una escultura de ferro forjat, a l’estil provençal francès.

Tots aquests són els elements que van destacar les germanes Schembri. També van explicar que els mobles i els quadres de la casa, van ser venuts abans que es posés en lloguer, però no saben on han pogut anar a parar. A més, van destacar les pintures murals, de típiques figures femenines modernistes, que decoraven l’hivernacle que corona la torre petita (suposen que encara hi són però no ho saben del cert).
Text: Mercè Martorell