27 de jul. 2010

ARCA, protagonista del programa "DÓNA L’AGOST UNA MÀ PER A LA CULTURA I EL PATRIMONI"


Gravació d'un acte al pati de Can Weyler pel programa Una mà per a tots

El Programa de Responsabilitat Social Corporativa d’IB3 Una mà per a tots tractarà, durant el mes d’agost, la feina que fan els membres a l’associació per protegir el patrimoni històric de les Illes Balears, particularment, a Mallorca.

Durant tot el mes, a través d’entrevistes, reportatges, falques i espots, es mostrarà la tasca que realitzen els diferents membres d’aquesta entitat per continuar protegint i
conservant tots els edificis i racons que ens recorden cada dia qui som.

CONSTITUIDA UNA COMISSIÓ PRO-MOLÍ DES CASTELLET

Ha quedat constituida una comissió pro-molí des Castellet integrada per un total de 7 entitats: ARCA, Associació de Veïnats de Calvià, Associació Pere Josep Canyelles, GOB, Plataforma Calvià per la Llengua, Plataforma pro-camins públics i oberts i SOS Can Veiret.

Aquesta comissió va establir una serie de línees d’actuació en favor de la recuperació i conservació del molí des Castellet i que el dret pas sigui reconegut per l’Ajuntament de Calvià com a ús de domini públic.

Durant el darrer mes s’estan recollint signaturas per part dels veïnats, que reclamen a l’Ajuntament de Calvià que no és tanqui l’accés al molí des Castellet, com a espai simbòlic i que es garanteixí el dret de pas públic per un vial considerat de carácter històric. De moment, quasi 300 persones han donat suport a aquesta iniciativa.

La comissió te intenció de reunir-se amb els representants del patrimoni històric de Mallorca (Ajuntament de Calvià i Consell de Mallorca) per tal de cercar una solució al decadent estat de conservació que presenta el molí des Castellet. També, hi ha la intenció de reunir-se amb el propietari per poder anar cercant solucions a aquest preocupant problema.

Com a properes actuacions la comissió pro-molí des Castellet pretèn organitzar un concert de música per a joves i una excursió al turó des Castellet, per tal que la recuperació d’aquest element històric i simbòlic del poble de Calvià es dugui a terme d’una forma participativa.

22 de jul. 2010

ARCA demana que es torni a col·locar al seu lloc la font de la plaça Major de Pollença

La font de la plaça Major de Pollença fou retirada fa mesos de la seva ubicació original degut a les obres realitzades d’esbucament del mur on es trobava dit element.

La Font de la plaça Major és un dels elements representatius d’aquest punt central de la localitat de Pollença, documentada a l’any 1894. Formava part d’una infraestructura de sumministrament d’aigua que provenia de la finca de Ternelles i que s’anà dissenyant al llarg del segle XIX.

Amb la retirada d’aquesta font, Pollença ha perdut un recó de la seva història i és urgent recuperar-la. Des d’ARCA volem reclamar a l’Ajuntament de Pollença que recuperi i torni a col·locar aquest element històric a la posició que li correspon històricament.

Mentrestant, volem saber on es troba la font i quina idea presenta el consistori pollencí a l’hora de recuperar i restituir aquest element. Per tot això, ARCA ha dirigit una carta a l’Ajuntament de Pollença manifestant la necessitat de que aquest bé històric torni a la seva ubicació original i no es perdi l’empremta del passat.

7 de jul. 2010

ARCA vol impulsar la protecció de la barriada de Santa Catalina.


Debat dilluns 12 de juliol a les 20'00 hores:
Quina Santa Catalina volem. Eix cívic:oportunitat o perill?

Davant la transformació del carrer Fàbrica en un eix cívic, ARCA es demana com afectarà aquesta actuació al futur d'aquesta barriada emblemàtica i per aquest motiu manifestem la nostra preocupació.

Fa 16 anys que ARCA demana la creació d'un Pla Especial de protecció per a Santa Catalina, una de les barriades més antigues de Ciutat i per ara la resposta dels diferents equips de govern municipal ha estat el silenci.

Per tot això i per evitar la substitució d’edificis i la pèrdua de personalitat degut als possibles moviments especulatius, ARCA vol impulsar un debat seré, ferm i constructiu que dugui d’una vegada per totes a un futur de respecte per a Santa Catalina.

La primera iniciativa serà un debat:

ARCA debat al pati de Can Weyler
Dilluns 12 juliol a les 20h

Quina Santa Catalina Volem.
Eix cívic: oportunitat o perill?

Intervendran:

- Joan Riera (arquitecte co-redactor del projecte d’eix cívic de Sta Catalina i Blanquerna)
- Representant de l’àrea de urbanisme de l’Ajuntament de Palma.
- Rafel Umbert (veïnat sensibilitzat en aspectes patrimonials)
- Josep Massot (vicepresident de ARCA)
Moderadora: Àngels Fermoselle

Serà un debat obert al públic ja que també assistiran altres persones que coneixen molt bé la barriada i tendran moltes coses a aportar.

Debatirem sobre el futur de la barriada de Santa Catalina, per la que ARCA ha demanat insistentment als governs municipals dels darrers setze anys un pla de conservació, PERI o l’eina adient. Mai s’han donat passes fermes per determinar una ordenació respectuosa amb la barriada.

Ara s’anuncia un eix cívic i sorgeixen dubtes:
Pot beneficiar o perjudicar a qui hi viu:?
Es pot transformar en un eix d’oci nocturn?
Pot incentivar l’especulació i la pèrdua de patrimoni?
Beneficia o perjudica a la imatge de conjunt de la barriada?
Ajudarà a donar vida comercial?
És això el que necessita Santa Catalina?
Què volem per Santa Catalina?

Signatura de compravenda de Can Weyler per part del Consell de Mallorca

Avui, dimecres 7 de juliol, la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, i el vicari d’Assumptes Econòmics del Bisbat de Mallorca i president de la Fundació Hogares infantiles del Niño Jesús, Joan Servera, signaran l’escriptura de compravenda del casal gòtic de Can Weyler. A l'acte també hi serà present la conseller d'Economia i Turisme, Isabel Oliver. A continuació, Armengol, autoritats i la resta d'assistents faran un recorregut per les instal·lacions de l'edifici.Lloc: Can Weyler ( C. de la Pau, núm. 5).