MEMÒRIA 2019

MEMÒRIA D'ARCA 2019

DEFENSA

- Calvià: ARCA ha demanat que es recuperi el Polvorí de na Baiana.

- Palma: ARCA ha denunciat la invasió publicitària d'un negoci situat al carrer de la Riera, 3 davant del Teatre Principal.

- Palma: ARCA ha criticat que a punt de finalitzar la legislatura el barri de Santa Catalina no compti amb un pla de protecció.

- Palma: ARCA va alçar la veu per a denunciar la destrucció d'unes cases de possessió al barri del Coliseu.

- Palma: ARCA ha demanat la retirada de tres caixers automàtics a la façana del carrer Oms.

- Palma: ARCA ha denunciat la destrucció d'un edifici d'estil racionalista al carrer Roselló i Caçador, 18.

- Palma: ARCA ha sol·licitat al Consell de Mallorca la declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC) per al casal de Can Pueyo.

- Sóller: ARCA ha demanat un control de les obres en execució a l'antic jardí de la Posada des Planet.

- Palma: ARCA ha interposat un recurs d'alçada contra el projecte d'il·luminació exterior de la Catedral de Mallorca.

- Palma: ARCA ha valorat positivament l'ampliació del catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Palma, però l'ha trobat insufient i per aquest motiu ha presentat un gran nombre d'al·legacions.

- Valldemossa: ARCA ha demanat al Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca una intervenció preventiva per a garantir la protecció i conservació de la Cartoixa de Valldemossa.

- Palma: ARCA ha denunciat les pintades vandàliques als carrers de Monterrey, Villalonga i Fortuny.

- Palma: ARCA ha denunciat un rètol il·legal i la desaparició de l'empremta d'un comerç emblemàtic al carrer Sant Miquel.

- Marratxí: ARCA ha denunciat públicament la desaparició de l'hostal de Cas Miot.

- Palma: ARCA ha denunciat una gran pintada vandàlica a la base del molí d'en Trossos, situat al carrer del Terrer, 24 (es Jonquet).

- Palma: ARCA ha denunciat unes obres a un immoble situat al passatge de Dante, 15b i que pertany al conjunt de les Cent Cases.

- Mallorca: ARCA ha sol·licitat al Consell de Mallorca la declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC) per a la xarxa viària de la serra de Tramuntana, construïda entre finals del segle XIX i principis del segle XX.

- Escorca: ARCA ha mostrat el seu interès i preocupació per la conservació del patrimoni cultural del Santuari de Lluc, un cop la congregació dels Missioners dels Sagrats Cors va anunciar la seva marxa.

- Palma: ARCA ha mostrat la seva preocupació per l'estat d'abandonament de l'edifici gòtic de Can Serra, situat al carrer de la Gerreria, 4 i ha instat a l'Ajuntament de Palma a que faci un esforç per a restaurar-lo com a propietari de l'immoble.

- Palma: ARCA ha denunciat l'augment de volum d'un edifici que s'estava transformant en hotel urbà i situat a la cantonada dels carrers Sol amb Pare Nadal.

- Palma: ARCA ha mostrat interès per la recuperació de l'Hostal Terminus i que es tenguin en compte els seus valors artístics i culturals.

- Palma: ARCA ha denunciat diverses pintades vandàliques aparegudes al carrer dels Argenters.

- Palma: ARCA ha denunciat la modificació de façana de l'immoble situat al carrer de Sant Magí, 70, situada dins un entorn de protecció com Bé d'Interès Cultural (BIC) en la categoria de conjunt històric.

- Palma: ARCA ha denunciat diverses pintades vandàliques aparegudes al carrer de la Bolseria.

- Palma: ARCA ha realitzat una sèrie de propostes per a les eleccions municipals, enfocades en els següents apartats: Paisatge urbà, proteció real del Patrimoni i eficàcia de l'administració.

- Selva: ARCA ha demanat la declaració com a Bé Catalogat de s'Hort d'en Coll.

- Felanitx: ARCA ha demanat la declaració com a Bé d'Interès Cultural per al nucli antic de Portocolom.

- Palma: ARCA s'ha adherit al manifest contra els megacreuers.

- Estellencs: ARCA ha denunciat una pintada vandàlica a la costa d'Estellencs.

- Andratx: ARCA ha demanat la conservació del conjunt de marges de s'Hort de sa Torre (Sant Elm).

- Bunyola: ARCA ha mostrat el seu interès pel projecte de centre d'interpretació de Raixa.

- Palma: ARCA ha denunciat unes obres al voltant de la sèquia d'en Baster, davant el monestir de la Real, degut a que no respectaven el grau de protecció del BIC.

- Palma: ARCA ha alertat que la normativa no permet colors cridaners a les façanes del barri de Santa Catalina.

- Palma: ARCA ha demanat la catalogació de l'edifici situat al carrer de Joan Miró, 309 (Cala Major).

- Palma: ARCA ha denunciat les obres d'un edifici situat a la plaça d'Espanya, 7.

- Palma: ARCA ha denunciat les obres al carrer de Francesc Vidal i Sureda, 74a, properes a la possessió catalogada de Can Vich.

- Illes Balears: ARCA ha criticat que la Taxa Turística és un claix de sastre on tothom vol ficar mà per cobrir forats pressupostaris i la inversió en projectes de recuperació de patrimoni hauria de ser major.

- Palma: ARCA ha denunciat una alteració de façana al carrer Ample de la Mercè, 26.

- Palma: ARCA ha denunciat una pintada vandàlica al moll del Portitxol.

- Palma: ARCA ha denunciat una alteració de façana al carrer de Vallseca, 18.

- Palma: ARCA ha demanat la declaració com a Bé Catalogat de l'edifici situat al carrer del Bisbe Massanet, 22.

- Calvià: ARCA ha organitzat l'IX Pujada reivindicativa al molís des Castellet.

Total d’intervencions: 42
Palma: 29
Part Forana: 11
Mallorca: 1
Illes Balears: 1


JORNADES EXTERIORS

ARCA ha participat a les XV Jornades de Defensa del Patrimoni celebrades a Màlaga.


PRINCIPALS CAMPANYES DE DEFENSA

- ARCA ha fromat part de la campanya “Al Molinar, port petit”, junt amb altres entitats.

- ARCA ha protagonitzat una campanya contra les pintades vandàliques.

DIFUSIÓ

- ARCA ha organitzat durant els dissabtes de cada més, una sèrie de recorreguts, baix el nom de “embARCA’t”. Cada recorregut es fa damunt una temàtica diferent i són dirigits per un especialista. Al llarg de l’any, s’han fet un total de 21 recorreguts, amb una assistència mitja de trenta persones.

- ARCA ha organitzat l'exposició “Ferragut, arquitecte, dissenyador i artista”. El disseny i coordinació de l'exposició ha anat a càrrec de la professora de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, Blanca Castaldo Suau. ARCA ha volgut continuar donant a conèixer l'obra i llegat artístic dels grans arquitectes mallorquins, com ja ferem al seu moment amb Gaspar Bennazar i Francesc Roca. L'exposició ha comptat amb el suport de la Fundació Guillem Cifre de Colonya Caixa Pollença.

- ARCA ha organitzat un cicle dedicat a l'arquitecte Josep Ferragut i Pou:

Dimarts 26 de novembre. Josep Ferragut Pou, arquitecte: Breus apunts sobre la seva memòria.
David Torres.
L' arxiu fotogràfic de Josep Ferragut i la seva obra.
Tomàs Vibot i Blanca Castaldo.
Dissabte de 30 novembre.
Visita guiada a la Porciúncula.
S
piritual Mallorca.
Dijous 5 de desembre.
Josep Ferragut, modernitat i funcionalisme a Mallorca.
Antoni Vilanova Omedas.
Dimecres 11 de desembre.
Josep Ferragut Pou. Un home del seu temps?.
Joan Josep Matas Pastor.
Dimarts 17 de desembre.
El moviment "Art Sacre" i Josep Ferragut.
Blanca Castaldo Suau.
Dimarts 14 de gener.
Valors moderns. L'arquitectura de Josep Ferragut Pou.
Jaume Ferrer Forés.

Al cicle han participat un total de 172 persones i ha comptat amb el suport de la regidoria de Cultura de l'ajuntament de Palma.

- ARCA ha organitzat el projecte “Música, turisme i patrimoni”, on s'han dut a terme 2 recorreguts culturals pel Centre Històric de Palma, els quals s'han complementat amb 2 concerts de Música a hotels urbans de Palma. L'activitat fou patrocinada per l'Associació Hotelera de Palma (ASHPAMA) i la Fundació Guillem Cifre de Colonya Caixa Pollença i ha comptat amb la participació de 70 persones entre els mesos de novembre a desembre.

- ARCA ha organitzat un projecte de visites culturals destinades a grups de Tercera Edat que resideixen a distintes residències de Mallorca, el qual ha dut per títol “Vida activa i patrimoni cultural” i ha comptat amb el suport de la direcció insular de Promoció Sociocultural, que depèn del departament de Presidència del Consell de Mallorca.

- ARCA ha organitzat una projecte titulat “Conèixer Palma des de Can Balaguer”, el qual ha comptat amb la següent programació:

Dissabte 9 de març. “Palma a través de la Poesia i Narrativa”, a càrrec del professor d'història Josep Francesc Borne Mas.

Dissabte 23 de març. “El desbordament de sa Riera”, a càrrec del llicenciat en història i guia oficial Albert Bouzas.

Dissabte 6 d'abril. “Recorregut per Santa Catalina i es Jonquet”, a càrrec de l'historiador i divulgador Xavier Terrasa García.

Dissabte 13 d'abril. “Bennazar Palma”, a càrrec del professor d'història Josep Francesc Borne Mas.

Dissabte 27 d'abril. “Mites i veritats dels jueus de Mallorca”, a càrrec del llicenciat en història i guia oficial Albert Bouzas.

Dissabte 11 de maig. “Llegendes de Palma”, a càrrec del gestor cultural i divulgador Joan Antoni Martínez Payeras.

Al cicle han participat un total de 456 persones i ha comptat amb el suport de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma.

- ARCA ha participat en el programa “Viu la Cultura”, organitzat pel Govern de les Illes Balears.

- ARCA ha organitzat conjuntament amb el Consell de Mallorca visites per a adults i escolars a la tafona de Son Torrella (Santa Maria del Camí) durant el mes de març.

- ARCA ha col·laborat amb l'Associació de Xinesos de Balears amb la cesió de l'exposició “Pere Garau, un barri amb història” per a la jornada de l'Any Nou Xinès celebrada al barri de Pere Garau.

- ARCA ha organitzat una tertúlia de Patrimoni que ha dut per títol: "El Patrimoni Cultural Agrari, Patrimoni Mundial", a càrrec de Tomeu Deyà, membre del Comitè Científic de Paisatges Culturals i Turisme Cultural de l'ICOMOS.

- ARCA ha organitzat una tertúlia de Patrimoni que ha dut per títol: "Son Busquets. L'urbanisme dona la mà al Patrimoni".

- ARCA ha organitzat una tertúlia de Patrimoni que ha dut per títol: “Pintades vandàliques, una agressió a la ciutat”, la qual ha comptat amb la intervenció d'Anna Moilanen. Defensora de la Ciutadania de l'Ajuntament de Palma.

- ARCA ha organitzat una tertúlia de Patrimoni que ha dut per títol:"La presència del Patrimoni als programes electorals", la qual ha comptat amb la presència de Joan Riera Munar. Periodista i Soci d'Honor d'ARCA 2019 i Mariana Díaz. Periodista i Sòcia d'Honor d'ARCA 2019.

- ARCA ha organitzat una tertúlia de Patrimoni que ha dut per títol:“Parcs Fotovoltaics i el valor patrimonial del paisatge. Són compatibles?”, la qual ha comptat amb la participació de Margalida Ramis. Portaveu del GOB i responsable de les campanyes de territori i recursos Ferran Rosa, Director General d'Energia i Canvi Climàtic en funcions del Govern de les Illes Balears.

- ARCA ha organitzat una tertúlia de Patrimoni que ha dut per títol: “Santa Catalina. El seu pla de protecció”, la qual participaren Joan Riera, gerent d'urbanisme de l'Ajuntament de Palma i Marilén Mayol, presidenta de Barri Cívic.

INTERN

- ARCA va concedir el Premi Conservació del Patrimoni Equip Investigació sa Galera, per l'excavació anual i l'exposició; JAM. Joves Arquitectes de Mallorca, pel concurs Explotam Son Busquets i Cooperativa Donats de Sant Miquel, per la gestió de l'Oratori de Sant Miquel de Campanet i el Premi a la Destrucció del Patrimoni fou per a la innacció de l'administració contra les pintades vandàliques especialmemt al Centre Històric de Palma. Les altres candidatures que mereixeren també molts vots foren: La destrucció de les cases del Rafal Franc a Montuïri i la substitució  dels fanals de ferro i vidre d'il.luminació pública, per un esquelet de plàstic a tota Palma i a molts de pobles.

- ARCA va fer una menció especial a Toni Reynés, per la recuperació de les tècniques de la pedra en sec impulsada pel Consell de Mallorca i la contribució en haver aconseguit la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. 

- Lliurarem també el diploma de reconeixemet institucional de l'any 2017 a Magdalena Rosselló per la coordinació de les feines de rehabilitació del voladís de Cort.

COMISSIONS

- ARCA ha estat membre de la Comissió de Centre Històric i Catàleg de l'Ajuntament de Palma amb veu i vot.

- ARCA ha estat membre de la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca amb veu i vot.

- ARCA ha estat membre del Consell de Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma amb veu.

- ARCA ha estat membre del Consell de l'Àrea del Model de Ciutat de l'Ajuntament de Palma.

- ARCA ha estat membre de la Ponència Tècnica d'Ordenació del Territori i Urbanisme del Consell de Mallorca amb veu.

- ARCA ha estat membre de la Comissió Tècnica d'Establiments emblemàtics de l'Ajuntament de Palma.

- ARCA ha estat membre de la Comissió de Centre Històric de l'Ajuntament de Binissalem amb veu i vot.

- ARCA ha format part del Consell General de Colonya Caixa de Pollença.

- ARCA ha format part de la Comissió d'impuls del Turisme sostenible del Govern de les Illes Balears.

REUNIONS

- ARCA s'ha reunit amb el batle de Palma, Antoni Noguera per tractar la situació del projecte d'il·luminació a l'exterior de la Catedral de Mallorca.

- ARCA s'ha reunit amb la consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Francisca Tur.

- ARCA s'ha reunit amb Mateu Capella (Serveis Ferroviaris de Mallorca) per tractar la situació de l'Hostal Terminus.

- ARCA s'ha reunit amb el batel de Palma, José Hila per a erradicar les pintades vandàliques.

- ARCA s'ha reunit amb la regidor de seguretat ciutadana Joana Maria Adrover per a plantejar-li la problemàtica de les pintades vandàliques.

- ARCA s'ha reunit amb el regidor Alberto Jarabo per tractar la situació de l'ocupació de la via pública.


- ARCA s'ha reunit amb la directora insular de Patrimoni Kika Coll per seguir treballant en assumptes importants que afecten al Patrimoni Cultural de Mallorca.