MEMÒRIA 2021

MEMÒRIA D'ARCA 2021


DEFENSA

- Marratxí: ARCA ha rebutjat el projecte de parc fotovoltaic a Son Bonet i ha demanat que s'estudïin alternatives a la seva ubicació.

- Palma: ARCA ha manifestat el seu rebuig a l'acció vandàlica patida pel bust en memòria d'Aurora Picornell ubicat al passeig del Born del Molinar.

- Ses Salines: ARCA ha presentat al·legacions al catàleg de patrimoni en relació a la desprotecció que pateix el nucli de sa Colònia de Sant Jordi, on l'immoble situat al carrer de Ponent, 7 d'aquesta localitat es troba en perill.

- Palma: ARCA ha mostrat interès per l'afectació que pugui tenir el conjunt de la Plaça de les Columnes o García Orell dins del projecte de reconversió del carrer de Nuredduna.

- Sóller: ARCA ha denunciat el treball realitzat pel Consell de Mallorca en els marges situats al voltant de la carretera de Sóller, el quals al trobar-se dins del paratge de la serra de Tramuntana haurien de realitzar-se amb materials més acords amb el seu entorn.

- Palma: ARCA ha denunciat les pintades que pateix l'edifici situat al carrer de Sant Pere, 7 (Puig de Sant Pere), seu de la Direcció General de Modernització i Administració Digital del Govern de les Illes Balears.

- Ses Salines: ARCA ha demanat al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de ses Salines la catalogació de l'edifici anomenat Can Sitjar, situat al carrer Ponent, 7 de sa Colònia de Sant Jordi.

- Palma: ARCA ha presentat al·legacions al projecte de Reurbanització del carrer Nuredduna, promogut per l'Ajuntament de Palma.

- Palma: ARCA s'ha interessat per les obres que es duen a terme a la casa d'estil indià, situada al carrer del Robert Graves, 48a (El Terreno).

- Palma: ARCA ha denunciat l'incivisme que ha patit l'escultura de Jafuda Cresques de l'artista Maria Isabel Ballester, a la qual se li ha pintat una mascareta a la boca del personatge.

- Palma: ARCA ha demanat la catalogació del Parc de la Mar.

- Palma: ARCA ha criticat com a errades greus alguns canvis dels noms de carrers de Palma, com els de Gabriel Rabassa, Almirall Churruca i Almirall Gravina.

- Palma: ARCA ha denunciat la demolició de l'immoble situat al carrer del Polvorí, 22 (El Terreno).

- Marratxí: ARCA ha demanat la neteja i restauració del monument dedicat a Xesc Forteza.

- Palma: ARCA ha demanat la suspensió de l'acord de 27 gener 2021 del projecte "Reurbanització del carrer Nuredduna de Palma".

- Palma: ARCA ha demanat millorar l'estat de conservació d'Es Carnatge i la seva accessibilitat i senyalització.

- Palma: ARCA s'ha interessat per les reformes previstes al col·legi de Monti-sion.

- Palma: ARCA ha expressat la seva satisfacció per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que preserva el monument de sa Feixina, al tractar-se de Patrimoni.

- Selva: ARCA ha denunciat la instal·lació d'escultures a les escales de l'església parroquial.

- Ses Salines: ARCA ha tornat a demanar la catalogació de la casa del carrer Ponent, 7 (sa Colònia de Sant Jordi) degut als informes favorables de la Comissió Insular de Patrimoni.

- Estat: ARCA ha demanat mantenir l'1% cultural a les inversions dels Fons Europeus derivats de la Covid-19.

- Palma: ARCA ha presentat al·legacions al projecte de la línea de tramvia, argumentant que aquest afecta als elements patrimonials del seu entorn.

- Palma: ARCA ha denunciat les obres que afecten a un immoble del carrer Arquebisbe Aspàreg, 32 (Conjunt de les 100 Cases).

- Artà: ARCA s'ha adreçat al bisbat de Mallorca mostrant el seu interès i preocupació pel manteniment de l'ermita de Betlem i el seu entorn.

- Campanet: ARCA ha valorat molt positivament la tasca dels Donats de Sant Miquel i creu que el Patrimoni, Mallorca i l’Esglèsia sortirien guanyant si es trobés una solució per a la continuítat del projecte.

- Palma: ARCA ha denunciat els treballs de pintura realitzats al Pont des Tren.

- Estellencs: ARCA ha presentat al·legacions a l'Avanç del Pla General General d'Ordenació Urbana.

- Palma: ARCA ha denunciat davant el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma l'empedrat nou del carrer Sant Jaume després d'unes obres realitzades a l'alçada amb el carrer de Can Armengol.

- Palma: ARCA ha denunciat com l'escultura "Dona de Palma" (1992) de l'artista Rosa Serra i Puigvert ha estat víctima de pintades vandàliques.

- Llucmajor: ARCA ha demanat l'Ajuntament de Llucmajor i la Demarcació de Costes de les Illes Balears la conservació del Viver d'en Roca (S'Estanyol).

- Campos: ARCA ha denunciat davant el Consell de Mallorca les obres públiques realitzades al centre històric de Campos que podrien afectar a l'edifici de Cas Sant.

- Llucmajor: ARCA ha demant al Consell de Mallorca la protecció del patrimoni costaner a s'Estanyol.

- Estat: ARCA ha presentat davant el Ministeri de Cultura al·legacions a l'avançprojecte de modificació de la Llei 16/1985 de Patrimonio Histórico Español.

- Valldemossa: ARCA ha denunciat davant l'Ajuntament de Valldemossa i el Consell de Mallorca que alguns espais de la Cartoixa de Valldemossa es troben en mal estat de conservació.

- Palma: ARCA ha seguit mantenint la seva disconformitat amb el projecte d’il·luminació de la Catedral aprovat per l’Ajuntament de Palma.

- Palma: ARCA ha criticat la poca ambició per evitar el cablejat en les façanes dels edificis de Ciutat.

- Palma: ARCA ha demanat poder accedir al projecte sobre la Plaça Quadrado i mostrat el seu interès com a part interessada per la transformació que es pugui dur a terme d'aquest espai urbà del centre històric de Ciutat.

- Palma: ARCA ha felicitat a la Policia Local pel darrer èxit investigant pintades vandàliques i anima a la Justícia a actuar.

- Illes Balears: ARCA ha manifestat la seva preocupació per la pretensió del Govern de les Illes Balears de què les actuals ocupacions excessives de les terrasses de bars es mantenguin fins que no hi hagin restriccions covid.

- Palma: ARCA ha criticat que l'antiga porta de la fàbrica CIMSA, ara al Parc de ses Veles sigui utilitzada com a un llenç per a plasmar l'art i la reivindicació.

- Felanitx: ARCA ha demanat davant el Consell de Mallorca la protecció del moll de sa Duana de Portocolom.

- Illes Balears: ARCA, GOB i Amics de la Terra han denunciat que les modificacions de les finalitats de l’Impost de Turisme Sostenible de forma unilateral per part del Govern de les Illes Balears desvirtuen i perverteixen els objectius d’uns fons.

- Campos: ARCA ha fet una petició a l'Ajuntament de Campos pel control de les obres de Can Pere Ignasi.

- Palma: ARCA ha demanat reunir-se amb la regidoria d'Infraestructures de l'Ajuntament de Palma per parlar dels projectes realitzats als barris de Palma.


Total d’intervencions: 44

Palma: 24

Part Forana: 16

Illes Balears: 2

Estat: 2


JORNADES EXTERIORS

ARCA ha participat a les Jornades de Defensa del Patrimoni que organitzen distintes entitats a nivell nacional.

PRINCIPALS CAMPANYES DE DEFENSA

- ARCA ha protagonitzat una campanya contra les pintades vandàliques.

DIFUSIÓ

- ARCA ha organitzat una sèrie de recorreguts, baix el nom de “embARCA’t”. Cada recorregut es fa damunt una temàtica diferent i són dirigits per un especialista. Al llarg de l’any, s’han fet un total de 5 recorreguts, amb una assistència mitja de trenta persones.

- ARCA ha organitzat l'exposició “Ferragut, arquitecte, dissenyador i artista”. El disseny i coordinació de l'exposició ha anat a càrrec de la professora de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, Blanca Castaldo Suau. ARCA ha volgut continuar donant a conèixer l'obra i llegat artístic dels grans arquitectes mallorquins, com ja ferem al seu moment amb Gaspar Bennazar i Francesc Roca. L'exposició ha comptat amb el suport de la Fundació Guillem Cifre de Colonya Caixa Pollença.

- ARCA ha organitzat un mercadet amb records de l'Hostal Terminus, on les persones assistents varen poder adquirir un record dels estris que encara hi quedaven dins l'edifici. Els donatius rebuts per aquest acte han sigut destinats a les campanyes de defensa del Patrimoni que du endavant la nostra entitat.

- ARCA ha organitzat juntament amb Flipau amb Pere Garau la presentació del treball d'investigació de l’arquitecta i urbanista Itziar González que duia per títol Cooperació ciutadana i prevenció de la corrupció en urbanisme”. En aquest acte, l'arquitecta va voler donar el seu suport a la campanya Pere Garau, molt més que Nuredduna.

- ARCA va col·laborar amb el programa l'Assumpció de la Mare de Deú, organitzat pel Consell de Mallorca i que pretèn informar a la ciutadania de les instal·lacions i muntatges dels Llits de la Mare de Deú a les diferents parròquies de Mallorca. Tradició i festivitat molt arrelada a Mallorca des del segle XIV.

COMISSIONS

- ARCA ha estat membre de la Comissió de Centre Històric i Catàleg de l'Ajuntament de Palma amb veu i vot.

- ARCA ha estat membre de la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca amb veu i vot.

- ARCA ha estat membre del Consell de Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma amb veu.

- ARCA ha estat membre del Consell de l'Àrea del Model de Ciutat de l'Ajuntament de Palma.

- ARCA ha estat membre de la Ponència Tècnica d'Ordenació del Territori i Urbanisme del Consell de Mallorca amb veu.

- ARCA ha estat membre de la Comissió Tècnica d'Establiments emblemàtics de l'Ajuntament de Palma.

- ARCA ha format part del Consell General de Colonya Caixa de Pollença.

- ARCA ha format part de la Comissió d'impuls del Turisme sostenible del Govern de les Illes Balears.