ACTUALITAT


AJUDEM A LLUC

Representants d’ARCA han pogut comprovar les destrosses que el cap de fibló va provocat al Santuari de Lluc.

De manera simbòlica varem signar una teula per col·laborar amb la campanya encetada pel santuari cercant el compromís econòmic de la gent de Mallorca.

No oblidem que el Patrimoni de Lluc és molt més que el seu contingut religiós. Hi ha moltes persones que fins i tot des de l’ateisme, estimam Lluc, el seu entorn i el contingut històric, paisatgístic i patrimonial. 

Animau-vos a visitar Lluc ara i fer una petita aportació per a la seva reconstrucció


EL TERRENO

Aquesta peculiar i interessant barriada va merèixer el fixament d’artistes i intel·lectuals que feren d’ella el seu lloc de residència en dècades passades.

Tot i que aquesta tengués el seu procés de decadència degut als excessos urbanístics comesos, podem afirmar que el Terreno encara mereix un especial interès i admiració.

Així ens ho demostra el treball dut a terme per Antonino i Mª Dolores Besné Tejada titulat “Un passeig pel Terreno”, que recogeix el passat gloriós, mostrant on varen viure els més il·lustres artistes, escriptors i intel·lectuals del segle XX.

Podem avançar, que s’està preparant un altre llibre damunt la barrida, que també donarà a parlar. 
  

CAPELLETES DE CARRER

Segons un llibre de Joan Muntaner Bujosa de l’any 1946 a Palma hi havia 100 capelletes de carrer, però segons un estudi publicat per l’Ajuntament de Palma de l’any 2010 aquestes s’han reduït a 29.

Aquesta data ens demostra la seva vulnerabilitat davant qualsevol intervenció o succés.

L’any 1994, ARCA va dur una campanya de restauració d’alguns d’aquests exemples, perquè marquen la vertadera història de Ciutat.

ARCA desitja que l’Ajuntament de Palma vetlli per la correcta conservació d’aquests elements.

CAN WEYLER


Aquest mes s’ha complit un any des de que ARCA va abandonar Can Weyler, la que ha estat la seu de la nostra entitat durant més de vint anys.

Els motius que esgrimí el Consell de Mallorca en aquell moment fou el del començament de les obres, per tal de rehabilitar el casal gòtic.

Un any després no han començat les obres, el projecte inciat es troba aturat i el casal s’està deteriorant.

ARCA es demana on són els diners provinents del Govern Central que havien de servir per a rehabilitar Can Weyler? Seguirem exigint al Consell de Mallorca durant el curs de la present legislatura que rehabiliti Can Weyler.ES GUIX

Un altre dels temes que preocupen és la situació des Guix.

Durant la present legislatura haurem d’estar molt alerta de les pases que es puguin dur a terme en aquest sentit. ARCA s’oposarà a tot intent d’urbanització en ple cor de la serra de Tramuntana i als voltants del santuari de Lluc.

La declaració de la serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat és incompatible amb una urbanització, per aquest sentit estem en contacte amb la UNESCO, perquè vigili les decisions del Consell de Mallorca.


CAN ROCA SUAU

Motius per conservar Can Roca Suau (edifici ASAI):

1º. Es un edifici històric, seu de la Fàbrica de licors Suau, dels més antics de la plaça de la Porta de Santa Catalina i un dels pocs exemples, al centre històric que encara conserva el magatzem industrial.

2º. A més la seva façana i la resta d’edificació és un bon exemple de construcció plurifamiliar burgués del segle XIX i principis del XX.

3º. A més, la seva situació fa pensar que es pugui assentar a sobre de les murades medievals confrontant amb l’antic hort d’en Moranta.

4º. I finalment, NO HI HA CAP JUSTIFICACIÓ que permeti la seva destrucció per a millorar l’entorn.
ARCA vol desitjar als seus socis i simpatitzants unes bones festes de Nadal i un feliç any 2012.
Gràcies un any més pel vostre compromís i ajuda envers la defensa i protecció del patrimoni històric i cultural de la nostra illa.
Per al 2012 demanem el vostre suport i el d’aquelles persones que conegueu, que sabeu que estimen la nostra història i cultura.
També volem demanar un major respecte i sensibilitat davant el patrimoni històric, per la seva vàlua històrica, cultural, econòmica i social.