7 de set. 2007

embARCA't :Ruta del desembarcament de Jaume I

Amb motiu del 778è aniversari de l’arribada a Mallorca de l’expedició comandada per Jaume I, hem organitzat un recorregut baix el títol “Ruta del desembarcament de Jaume I”, dirigit per Xavier Terrasa.


La ruta presenta els següents punts:


1. Creu del desembarcament: Situada a la caleta de Santa Ponça. És el lloc on varen arribar el rei en Jaume I i els seus dia 10 de setembre de 1229. 700 anys després, a l'any 1929, es va a erigir aquesta creu per commemorar el 7è centenari de l'arribada de les tropes catalana-aragoneses.

2. Puig de Sa Morisca: Situat a Santa Ponça, a una altura de 120 metres, des d'aquest punt tenim un control visual de tota la badia de Santa Ponça i de quasi tot el terme municipal de Calvià.
Aquest indret d'origen prehistòric, va ésser ocupat en època islàmica, i més concretament, durant el període almohade (1201-1229).
Aquí hi havia el contingent àrab , que va veure arrivar al rei en Jaume i als seus. Fou el primer punt, pres també, per les tropes catalana-aragoneses.

3. Capella de la Pedra Sagrada: Situada en la Ctra de Palma- Andratx, a la alçada de la desviació de Cala Figuera.
Monument construït a l'any 1929, com a commemoració del seté centenari de la conquesta cristiana.
És una petita capella, d'estil neoromànic, on hi ha una roca al seu interior, i segons la tradició, aqui es va a celebrar la primera missa, el dia 12 de seembre de 1229 per part del bisbe de Barcelona, Berenguer de Palou.

4. Creu dels Moncada: Monument situat poc abans d'entrar a Palma Nova. Creu de ferro d'estil gòtic, sobre una base de pedra de Santanyí, erigida a l'any 1886, per una sèrie de literats de la Renaixença i amb el suport econòmic de l'Arxiduc Lluís Salvador.
Commemora el lloc on varen morir els "germans" Montcada durant la disputa de la primera batalla entre sarraïns i cristians, dia 12 de setembre de 1229.

5. Castell de Bendinat: La construcció actual és de 1867, segueix una tipologia de castell centre-europeu. Abans havia estat una antiga alqueria àrab, convertida posteriorment en possessió.
En aquest indret es va establir un campament, després de la primera batalla guanyada, on l'objectiu ja no era un altre que conquerir Medina Mayurqa.



CRONOLOGIA DE LA CONQUESTA

- 1228, el valí musulmà de Mallorca captura unes naus barcelonines.
- Finals de 1228, es convoquen les corts de Barcelona i es decideix conquerir Mallorca.
- 5 de setembre de 1229, una expedició naval sur dels ports de Salou, Cambrils i Tarragona.
- 7 de setembre de 1229, l'expedició arriba a l'illot del Pantaleu, enfront de la platja de sant Elm.
- 10 de setembre de 1229, l'expedició desembarca a Santa Ponça i es du a terme el primer enfrontament a la platja. Posteriorment s'apoderen del Puig de sa Morisca.
- 12 de setembre de 1229, es lliura una batalla on moren els "germans" Montcada. Posteriorment es celebra una missa en honor seu i a la nit instal.len un campament als jardins de l'alqueria de Bendinat.
- 31 de desembre de 1229, entraren a Medina Mayurqa.
- L'Illa sencera no es va conquerir fins a l'any 1231. Aquest any Menorca comença a pagar un tribut per no ser conquerida fins a l'any 1286. Eivissa fou conquerida a l'any 1235.
Xavier Terrasa