MEMÒRIA 2015

MEMÒRIA D'ARCA 2015

DEFENSA

- Palma: ARCA ha seguit integrada en la campanya “Al Molinar port petit”.

- Calvià: ARCA ha demanat la retirada d'una barrera il·legal a l'accés del camí del molí des Castellet.

- Palma: ARCA ha criticat que els empresaris de Santa Catalina vulguin declarar el barri com a una zona no residencial.

- Palma: ARCA ha demanat la conservació d'unes restes ceràmiques de l'antiga fàbrica de la Roqueta, situades al carrer de Femenies, 6, al barri del Camp d'en Serralta.

- Palma: ARCA ha denunciat l'estat de conservació d'un tram de la Font de la Vila, al camí de Can Guillot, a la zona de Son Sardina.

- Campos: ARCA ha demanat la protecció de la cova de Can Verdera, afectada al projecte de l'autovia Llucmajor-Campos.

- Palma: ARCA ha denunciat la instal·lació de publicitat a les cabines telefòniques del passeig de la Rambla.

- Calvià: ARCA ha denunciat les obres d'enxamplament del camí d'accés al molí des Castellet, una zona declarada com a ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès).

- Balears: ARCA ha mostrat la seva preocupació sobre els nous usos que l'Autoritat Portuària de Balears pretén donar als fars.

- Palma: ARCA ha alertat de les obres dutes a terme a la plaça de Llorenç Bisbal, 9, a les quals no s'informava de cap tipus de llicència d'obra.

- Palma: ARCA ha demanat la conservació d'una galèria subterrània d'uns 15 metres de llargària, aparegudes a les obres de l'edifici del carrer dels Caputxins, 13 cantonada amb la plaça d'Espanya, 10.

- Andratx: ARCA ha denunciat l'abocament de fems al forn de calç de s'Almudaina, situat al camí de Cala Egos (port d'Andratx).

- Palma: ARCA ha denunciat la col·locació d'un cartell publicitari d'unes proporcions considerables al carrer de l'Estudi General, 2.

- Palma: ARCA ha proposat mesures per a la protecció de la zona des Carnatge.

- Palma: ARCA ha denunciat les obres sense llicència efectuades al carrer del Deganat, 2.

- Alaró: ARCA ha denunciat l'esbucament d'una antiga casa que formava part d'un conjunt de cases a la Font de Son Artigues, situada en una zona ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès).

- Pollença: ARCA ha presentat al·legacions contra l'acord del ple municipal, per a la descatalogació de cinc habitatges (Can Qués, Can Morató, Can Mena, Ca l'Adroguer i Can Tugores) a la zona del port de Pollença.

- Calvià: ARCA ha denunciat l'estat de conservació de les torres de defensa de Cala Figuera i ses Illetes. I de l'incompliment del règim de visites a les torres de defensa de Torrenova, Portals Vells i es Castellot de Santa Ponça.

- Andratx: ARCA ha denunciat que les obres realitzades al camí des Salinar (Es Camp de Mar) no respecten l'entorn de protecció d'un element catalogat com és el molí de vent d'extracció d'aigua (EE246).

- Palma: ARCA ha presentat recursos contra la demolició de l'edifici de Can Bibiloni.

- Santanyí: ARCA s'ha interessat per la sol·lícitud de rebaixar el grau de protecció de la barraca de roter del carrer Garlanda (Cala Llombards).

- Palma: ARCA ha denunciat les obres de la Fortalesa Avançada, les quals han convertit en indret patrimonial en un bar chill out.

- Llucmajor: ARCA ha demanat que es tengui en compte la cova de Son Fideu al projecte d'ampliació de la carretera a s'Estanyol.

- Palma: ARCA s'ha interessat per la protecció del monestir de Santa Elisabet (les Jerònimes), una vegada aquest ha estat desocupat.

- Palma: ARCA ha denunciat obres a la teulada de l'edifici de s'Escorxador Municipal.

- Palma: ARCA ha tornat demanar la retirada dels vehicles a motor dels voltants de la Seu.

- Palma: ARCA ha participat en el debat de les terrasses de Palma en defensa del Patrimoni i la imatge de la ciutat.

- Palma: ARCA ha denunciat les obres de desconfiguració d'un immoble del conjunt anomenat les Cent Cases al carrer Bartomeu Torres, 8.

- Palma: ARCA ha denunciat la publicitat excessiva a la façana de l'edifici modernista de Can Corbella, situat al carrer de Sant Domingo.

- Lloseta: ARCA ha mostrat la seva preocupació per l'estat de conservació del Palau d'Aiamans.

- Palma: ARCA ha denunciat la retirada de les tanques publicitàries situades davant l'Hotel Príncep Alfons, al carrer de Joana Miró, 243.

- Palma: ARCA ha iniciat una campanya de defensa en favor de la conservació del monument de sa Feixina, el qual vol ser esbucat per l'Ajuntament de Palma.

- Sóller: ARCA ha presentat un informe a l'Ajuntament de Sóller sobre el “Monumento a los Caidos”, obra de l'arquitecte Gabriel Alomar.

- Palma: ARCA ha demanat que l'edifici de l'Asai o can Roca Suau, situat a la plaça de la Porta de Santa Catalina sigui catalogat, per evitar la seva destrucció.

- Palma: ARCA s'ha presentat com a part interessada al projecte de rehabilitació del Casal Balaguer, situat al carrer de la Unió, 3.

- Palma: ARCA ha denunciat les pintades aparegudes a l'Hostal Terminus, a la façana que dóna al carrer d'Eusebi Estada.

- Balears: ARCA ha mostrat la seva decepció amb la finalitat de la taxa turística, la qual hauria de ser per a conservar i rehabilitar Patrimoni Cultural i espais naturals.

- Pollença: ARCA ha demanat la rehabilitació i protecció d'un monument a presos republicans.

- Balears: ARCA ha demanat al Govern de les Illes Balears, diputats i senadors més inversions en cultura, investigació i patrimoni cultural a la nostra Comunitat Autònoma.

- Palma: ARCA ha demanat major consens a l'hora de realitzar canvis al Saló de Plens de Cort i amb un criteri tècnic.

- Palma: ARCA i AAFIB han demanat que els acabats dels ponts traslladats al torrent Gros que siguin dignes.

- Palma: ARCA s'ha posicionat en contra de les terrasses al Passeig des Born.

- Palma: ARCA ha alertat sobre uns obres d'ampliació volumètrica a una casa del carrer del Dos de Maig, 7 (El Terreno).

- Palma: ARCA ha denunciat la desaparició de les restes arqueològiques aparegudes a l'any 2008, al solar situat entre els carrer de Colom i Paners.

- Artà: ARCA ha demanat majors inversions per a l'església de Santa Maria de Bellpuig.

- Balears: ARCA ha presentat al·legacions a l'avantprojecte de llei de l'impost sobre estades turístiques.

- Calvià: ARCA ha participat a VI Pujada reivindicativa al molí des Castellet.

Total d’intervencions: 47
Palma: 28
Part Forana: 15
Illes Balears: 4

PRINCIPALS CAMPANYES DE DEFENSA

- ARCA ha estat integrada a la campanya “Al Molinar, port petit”, junt amb altres entitats.

- ARCA ha protagonitzat una campanya per a salvar l'edifici de Can Bibiloni.

- ARCA ha protagonitzat una campanya en defensa del monument de Sa Feixina.

DIFUSIÓ

- ARCA ha organitzat durant els dissabtes de cada més, una sèrie de recorreguts, baix el nom de “embARCA’t”. Cada recorregut es fa damunt una temàtica diferent i són dirigits per un especialista. Al llarg de l’any, s’han fet un total de 20 recorreguts, amb una assistència mitja de vint-cinc persones.

- ARCA ha organitzat el programa Agricultura, paisatge i patrimoni, un total de 1 visita agrària complementada amb vistes a indrets patrimonial d’interès.

- ARCA ha organitzat dues visites culturals en francès titulades L'empremta àrab a Palmai “Els patis de Palma, a càrrec d'Adeline Sala i Amelie Mateu, estudiants de Màster de Patrimoni per la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD), durant el mes de juny. Amb la col·laboració de l'Aliança Francesa.

- ARCA ha participat en el programa “Viu la Cultura”, organitzat pel Govern de les Illes Balears.

- ARCA ha dut a terme les presentacions dels següents llibres: “Son Sardina. Història i patrimoni”, de l'historiador Gaspar Valero; “Es Carnatge i s'Illot de sa Galera”, de l'investigador Pere Galiana; “Mallorca, la isla de los escritores”, del periodista Franco Mimmi i “L'Art capturat. Arxiu Històric Monumental de l'arquitecte Josep ferragut”, de l'historiador Tomàs Vibot.

- ARCA ha organitzat una conferència titulada “Turisme religiós a Mallorca: teoria i casos pràctics”, a càrrec del gestor cultural Pere Muñoz, durant el mes de febrer.

- ARCA ha organitzat una taula rodona titulada “La conservació de monuments i escultures de pedra i marbre a l'aire lliure”, on participaren els restuaradors Pere Terrasa, Francisca Jaén i Mabel de Rojas i la catedràtica en Història de l'art per la UIB, la Dra. Catalina Cantarellas, durant el mes de març.

- ARCA ha organitzat la projecció del documental titulat “Bennazar s'Arquitecte de Palma”, creat per Mar Pla i Miguel Eek i una producció de Mosaic, durant el mes d'abril.

- ARCA ha organitzat una presentació de l'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Illes Balears (AAFIB) amb motiu del 140 aniversari del Ferrocarril a Mallorca, durant el mes d'abril.

- ARCA ha organitzat un debat titulat “Fars. Protecció i futur” amb la participació de la portaveu del GOB Margalida Ramis; el president de l'Autoritat Portuària de Balears Alberto Pons; el doctor en història i especialista en fars Javier Pérez de Arévalo i el fill de farers Josep Lluís Gradelle, durant el mes d'abril.

- ARCA i el Museu Krekovic han organitzat un itinerari cultural i fotogràfic pels barris de la Soledat i Nou Llevant, durant el mes de maig.

- ARCA ha organitzat una conferència titulada “Copán, Patrimoni Històric de la Humanitat: Experiències i reptes de sostenibilitat”, a càrrec del comunicador i promotor cultural Sergio García, durant el mes de maig.

- ARCA ha organitzat una conferència titulada “El patrimoni industrial de Mallorca: Can Bibiloni i altres exemples”, a càrrec d'Antoni Vilanova, arquitecte especialista en Patrimoni Industrial. Amb la col·laboració del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials Superiors de Balears (COEIB), durant el mes de juny.

- ARCA ha organitzat una xerrada titulada “Anàlisi de les interrelacions entre la legislació portuària, la urbanística i la de patrimoni històric”, a càrrec de Bartomeu Trias Prats.

- ARCA ha organitzat una conferència titulada “El patrimoni industrial, una història per a descobrir”, a càrrec d'Adeline Sala i Amelie Mateu, estudiants de Màster de Patrimoni per la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD), durant el mes de juliol.

- ARCA ha organitzat una xerrada-col·loqui titulada “Conversa en defensa del Monument de sa feixina. Conservem el Patrimoni i la petjada de la Història”, on participaren l'historiador Cristòfol Miquel Sbert; l'escriptor Miquel Àngel Lladó; l'expresidenta d'ARCA Mercè Truyols; l'exdirector del Museu de l'Educació Jaume Serra i l'arquitecte Antoni Sbert, durant el mes d'octubre.

- ARCA ha organitzat la presentació del conte titulat “En Marc, na Lluna i el Port Petit”, a càrrec de l'arquitecte Pere Nicolau i de l'autora del conte Àngels Fermoselle. Posteriorment, es dugué a terme un col·loqui sobre la situació actual del Port del Molinar i el seu futur, amb la participació de l'arquitecte Pere Nicolau; el director general d'urbanisme de l'Ajuntament de Palma Biel Horrach; el portaveu de la campanya “Al Molinar, port petit” Pedro Martínez i la vicepresidenta d'ARCA Àngels Fermoselle, durant el mes d'octubre.

- ARCA ha organitzat una conferència sobre l'excavació del jaciment púnic de l'illot de la Galera, a càrrec dels codirectors de l'excavació Jorge Agüero i Ramón Martín i la conservadora Silvia Jovani, durant el mes d'octubre.

- ARCA ha organitzat una exposició fotogràfica titulada “10 anys de la destrucció del Pont des Tren”, durant el mes de novembre.

- ARCA ha organitzat unes jornades de Patrimoni Industrial a Palma i Sóller, amb la participació d'Alberto Humanes (IPCE), Antoni Vilanova (AADIPA), Francesca Coll (Directora Insular de Patrimoni), Josep Masot (Vicepresident d'ARCA), Plàcid Pérez (historiador solleric) i Antoni Quetglas (arxiver municipal de Sóller). Amb el suport del COAIB i COEIB i la col·laboració de l'Ajuntament de Sóller i el Casal de Cultura-Museu de Sóller, durant el mes de novembre.

- ARCA ha organitzat una conferència titulada “L'Expedició del cavaller d'Asfeld (1714-1715): gènesis, preparatius i desenvolupament”, a càrrec de l'historiador Tomeu Caimari Calafat, durant el mes de desembre.

- ARCA ha exhibit durant tot la'ny l'exposició “Gaspar Bennazar. El llegat de s'Arquitecte”, d'Àngels Fermoselle, Concha Gallego i Benet Bohigas. Patrocini de Fundació Guillem Cifre de Colonya.

- ARCA ha dut a terme un projecte titulat “El patrimoni cultural de Palma fora murades”, amb el suport de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma.

- La Fundació Amics del Patrimoni amb la col·laboració d’ARCA han fet un muntatge del “Llit de la Mare de Déu”, on va participar l'artista Jorge Mayet, inaugurat dia 10 d’agost.

INTERN

- ARCA va concedir el Premi Conservació del Patrimoni a l'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Illes Balears (AAFIB), que competia amb el Centre d'Història i Cultura Militar de Balears i Els Calderers i el Premi a la Destrucció del Patrimoni fou per a la Destrucció de Can Bibiloni i la degradació del Fortí d'Illetes que competien amb l'ocupació pública de les terrasses de Palma.

- ARCA ha guardonat com a soci d'honor de l'entitat: a l'investigador Pere Galiana Veiret, durant el mes d'octubre.

- ARCA ha realitzat la revisió, ampliació i adaptació al Pla Territorial de Mallorca (PTM) el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic del terme de Vilafranca de Bonany”.

COMISSIONS

- ARCA ha estat membre de la Comissió de Centre Històric i Catàleg de l'Ajuntament de Palma amb veu i vot.

- ARCA ha estat membre de la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca amb veu i vot.

- ARCA ha estat membre del Consell de Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma amb veu.

- ARCA ha estat membre de la Ponència Tècnica d'Ordenació del Territori i Urbanisme del Consell de Mallorca amb veu.

- ARCA ha estat membre de la Comissió de Centre Històric de l'Ajuntament de Binissalem amb veu i vot.

REUNIONS

- ARCA s'ha reunit amb el coordinador cap de la Direcció Insular de Carreteres del Consell de Mallorca, el Sr. Josep Morell.

- ARCA s'ha reunit amb la Directora Insular de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, la Sra. Catalina Sureda.

- ARCA s'ha reunit amb els representants del grup polític PI, durant la precampanya electoral.

- ARCA s'ha reunit amb el Presiden de l'Autoritat Portuària de Balears, el Sr. Alberto Pons.

- ARCA s'ha reunit amb el Conseller de Territori del Consell de Mallorca, el Sr. Mauricio Rovira.

- ARCA s'ha reunit amb la degana del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), la Sra. Marta Vall-llosera.
- ARCA s'ha reunit amb el degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials Superiors de Balears (COEIB), el Sr. Alfredo Arias.

- ARCA s'ha reunit amb el secretari general de la Delegació del Govern de les Illes Balears, el Sr. Evelio Antich.

- ARCA s'ha reunit amb el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, el Sr. Joan Ferrer.

- ARCA s'ha reunit amb el conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, el Sr. Francesc Miralles.

- ARCA s'ha reunit amb el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, el Sr. Antoni Noguera.

- ARCA s'ha reunit amb la regidora de Funció Pública i Govern Interior de l'Ajuntament de Palma, la Sra. Aurora Jhardi.

- ARCA s'ha reunit amb el batle de Sóller, el Sr. Jaume Servera.

- ARCA s'ha reunit amb el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, el Sr. Miquel Perelló.

- ARCA s'ha reunit amb el president del Consell de Mallorca, el Sr. Miquel Ensenyat.

- ARCA s'ha reunit amb la presidenta d'EMAYA, la Sra. Neus Truyol.

- ARCA s'ha reunit amb el conseller de Turisme del Govern de les Illes Balears, el Sr. Gabriel Barceló.

- ARCA s'ha reunit amb el batle de Palma, el Sr. José Hila Vargas.

- ARCA s'ha reunit amb el director general de Ports i Aeroports del Govern de les Illes Balears, el Sr. Xavier Ramis.

- ARCA s'ha reunit amb la consellera de Territori del Consell de Mallorca, la Sra. Mercedes Garrido.

- ARCA s'ha reunit amb el regidor de Centre Històric, el Sr. Llorenç Carrió.

- ARCA s'ha reunit amb la directora general de Turisme del Govern de les Illes Balears, la Sra. Pilar Carbonell.

- ARCA s'ha reunit amb el departament de Districte Nord de l'Ajuntament de Palma, per parlar sobre el projecte de l'antic Canòdrom.

INTERVENCIONS PLENS AJUNTAMENT DE PALMA

- ARCA ha intervingut al Ple de l'Ajuntament de Palma en relació al projecte d'ampliació del Port del Molinar, dia 29 de gener.

- ARCA ha intervingut al Ple de l'Ajuntament de Palma en relació a l'aprovació urgent de l'ARE del Molinar, dia 26 de març.

- ARCA ha intervingut al Ple de l'Ajuntament de Palma en relació a la preservació de la façana de l'edifici de Can Bibiloni, dia 30 d'abril.

- ARCA ha intervingut al Ple de l'Ajuntament de Palma en relació al manteniment del monument de sa Feixina, dia 24 de setembre.

- ARCA ha intervingut al Ple de l'Ajuntament de Palma en relació al desmuntatge i retirada del monument de sa Feixina, dia 29 d'octubre.

INTERVENCIONS PLENS CONSELL DE MALLORCA


- ARCA ha intervingut al Ple del Consell de Mallorca en relació a la demolició o trasllat del monument de sa Feixina, dia 8 d'octubre.