MEMÒRIA 2017

MEMÒRIA D'ARCA 2017

DEFENSA

- Palma: ARCA ha criticat la decisió de l'Ajuntament de Palma de voler recórrer la sentència judicial que impedeix l'aturada de taxis al carrer del Mirador (devora la Seu).

- Palma: ARCA ha demanat a l'Ajuntament de Palma que actuï urgentment a l'edifici del carrer Gerreria, 10 per evitar la seva degradació.

- Andratx: ARCA ha denunciat una intervenció agressiva a s'Alcova d'en Biel de Son Vic, bé catalogat del port d'Andratx.

- Santanyí: ARCA ha denunciat la destrucció d'una casa catalogada situada al carrer de Cal Reiet, 12 de la localitat de Santanyí.

- Illes Balears: ARCA ha presentat al·legacions a l'esborrant d'avantprojecte de llei de modificació de la llei 8/2012, relativa a la comercialització d'estades turístiques.

- Illes Balears: ARCA ha votat en contra de l'acord de la comissió de l'impuls del turisme sostenible.

- Palma: ARCA ha mostrat el seu interès per la barana de ferros substituïda al pont del torrent de sa Riera al passeig Marítim.

- Palma: ARCA ha donat suport suport a Gual de Torrella en les decisions anunciades sobre el Port del Molinar.

- Andratx: ARCA ha demanat la restauració del pont dels ulls, element catalogat i el qual ha perdut una part de la seva barana de pedra.

- Palma: ARCA ha demanat que l'avió Coronado continui sent un bé catalogat i sigui restaurat.

- Campos: ARCA ha opinat sobre les obres dutes a terme al Pati des Recreo i ha demanat que es conservin les troballes aparegudes.

- Palma: ARCA ha denunciat les pintades de color groc de prohibit estacionar al carrer de l'Almudaina.

- Pollença: ARCA ha demanat la conservació i catalogació de la casa de neu de Fartàritx.

- Palma: ARCA ha proposat solucions per disminuir l'impacte negatiu de tota la senyalització viària al Centre Històric.

- Palma: ARCA ha celebrat la decisió del Tribunal Superior de Justícia que dóna la raó a les nostres denúncies i manté la clausura del bar chill out situat a la Fortalesa Avançada de Sant Carles.

- Andratx: ARCA ha denunciat una paret de blocs totalment irrespetuosa al carrer Nord del barri històric del Pantaleu.

- Sóller: ARCA ha demanat al batle de Sóller l'estat d'alguns projectes de recuperació patrimonials compromesos a principi de legislatura.

- Palma: ARCA ha demanat mesures cautelars contra la llicència de demolició de l'edifici del carrer Dinamarca, 8 (Sant Agustí).

- Palma: ARCA ha denunciat les primeres senyalitzacions al centre històric, on ubicar els contenidors de residus mòbils.

- Palma: ARCA ha aconseguit aturar la destrucció de la barana històrica a la Costa de la Sang per part del departament d'Infraestructures de l'Ajuntament de Palma.

- Palma: ARCA ha demanat la retirada de la il·luminació publicitària a la xemeneia de l'antiga fàbrica ILMA, bé catalogat.

- Palma: ARCA ha demanat la retirada d'una imatge devocional a l'altar major de l'església de Santa Magdalena.

- Palma: ARCA ha valorat amb satisfacció l'informe jurídic del Consell de Mallorca per catalogar el monument de sa Feixina.

- Palma: ARCA ha demanat que l'estàtua de Jafudà Cresques sigui visualitzada i no quedi amagada darrera les branques dels arbres i els contenidors de residus.

- Llucmajor: ARCA ha demanat una actuació urgent per evitar la degradació del molí d'en Gaspar.

- Palma: ARCA ha demanat la retirada d'un xibiu de platja situat davant la casa Binimar, bé catalogat de la zona de Cala Major.

- Palma: ARCA ha votat a favor de la declaració com a Bé Catalogat del monument de sa Feixina a la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca.

- Palma: ARCA ha denunciat el trànsit de camions de gran volum pel carrer de la Porta de la Mar i els danys que han fet a les parets del convent de Sant Jeroni.

- Palma: ARCA ha demanat que s'amplïi el termini per a presentar al·legacions a l'ampliació del Catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Palma.

- Palma: ARCA ha denunciat el maltractament d'un portal gòtic al casal de Cal Capità Canals, al carrer Danús, 6.

- Llucmajor-Campos: ARCA ha presentat al·legacions al projecte de desdoblament de la carretera Llucmajor-Campos.

- Palma: ARCA ha demanat la immediata paralització de les obres a l'edifici Gilet, que afecten a la seva façana i que es troba catalogat.

- Palma: La justícia dóna la raó a ARCA i manté la suspensió cautelar de demolició del monument de sa Feixina.

- Bunyola: ARCA ha presentat al·legacions al projecte i licitació per les obres de substitució de la coberta de la tafona de la finca de Raixa.

- Campos: ARCA ha demanat que s'obligui a conservar les cases de Son Durí a sa Ràpita.

- Palma: ARCA ha demanat al Consell de Mallorca que no esbuqui les cases de Son Oliver.

- Palma: ARCA ha presentat al·legacions a l'ampliació del Catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Palma amb una proposta de més de 150 elements a catalogar.

- Palma: ARCA i GEFB han demanat celeritat a l'Ajuntament de Palma perquè rehabiliti el castell de Bellver.

- Felanitx: ARCA ha presentat al·legacions pel projecte d'adeqüació de l'explanada de sa Bassa Nova i execució de rampa de varada.

- Sóller: ARCA ha demanat un pla tècnic d'actuació al cementiri de Sóller.

- Palma: ARCA ha denunciat una nova destrucció al barri de Santa Catalina, concretament a l'avinguda Argentina, 41.

- Capdepera: ARCA i GEFB han demanat una consolidació urgent de les torres de defensa de Son Jaumell i Capdepera.

- Palma: ARCA ha denunciat la destrucció de l'edifici del passeig Mallorca, 15.

- Montuïri: ARCA s'ha interessat pel futur projecte que hi pugui haver a l'edifici històric de sa Farinera.

- Valldemossa: ARCA ha demanat al Consell de Mallorca que atenguin la nostra proposta per a aconseguir la preservació real de la Cartoixa de Valldemossa.

- Palma: ARCA ha celebrat que es vulgui recuperar el Museu Marítim.

- Calvià: ARCA ha participat a la Pujada reivindicativa al molí des Castellet.

- Palma: ARCA ha demanat que el projecte de Son Busquets sigui el màxim respectuòs des del punt de vista patrimonials.

- Palma: ARCA s'ha interessat per les obres annexes a la possessió de Son Vich, bé catalogat a la zona de la Bonanova.

- Palma: ARCA ha demanat un control per les obres del solar situat devora la torre d'en Pau, entre els carrers Esculls i Josep Mascaró Pasarius.


Total d’intervencions: 50
Palma: 31
Part Forana: 17
Illes Balears: 2

PRINCIPALS CAMPANYES DE DEFENSA

- ARCA ha estat integrada a la campanya “Al Molinar, port petit”, junt amb altres entitats.

- ARCA ha protagonitzat una campanya en defensa del monument de Sa Feixina.

- ARCA ha protagonitzat una campanya en defensa de l'edifici del Passeig Mallorca, 15 i ha demanat que s'amplïi el Catàleg de Patrimoni de Palma.

DIFUSIÓ

- ARCA ha organitzat durant els dissabtes de cada més, una sèrie de recorreguts, baix el nom de “embARCA’t”. Cada recorregut es fa damunt una temàtica diferent i són dirigits per un especialista. Al llarg de l’any, s’han fet un total de 16 recorreguts, amb una assistència mitja de trenta persones.

- ARCA ha organitzat un cicle dedicat a l'arquitecte Gaspar Bennazar, el qual ha comptat amb una conferència de la historiadora de l'art Pilar Rubí titulada La ciutat de Bennazar. La petjada de l'arquitecte a Palma”; una taula rodona amb els arquitectes Carlos García-Delgado, Pere Nicolau i Pere Rabassa titulada “El llegat de Gaspar Bennazar des d'una perspectiva actual” i un recorregut cultural de la historiadora de l'art Pilar Rubí titulat “Una passejada per l'arquitectura de Bennazar”. L'activitat fou patrocinada per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma i comptà amb la participació de 109 persones els dies 26, 28 i 30 de setembre.

- ARCA ha organitzat el programa “Agriultura, paisatge i patrimoni”, on s'han visitat 6 productors agrícoles-ramaders de Mallorca i s'ha complementat l'activitat visitant espais històrics i patrimonials dels voltants. L'activitat fou patrocinada per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears i comptà amb la participació de 288 persones entre els mesos de setembre a desembre.

- ARCA ha organitzat el projecte “Música, turisme i patrimoni”, on s'han dut a terme 3 recorreguts culturals pel Centre Històric de Palma, els quals s'han complementat amb 3 concerts d'alumnes del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca a hotels urbans de Palma. L'activitat fou patrocinada per la Fundació Guillem Cifre de Colonya i l'Associació Hotelera de Palma (ASHPAMA) i comptà amb la participació de 90 persones entre els mesos de novembre a desembre.

- ARCA ha participat en el programa “Viu la Cultura”, organitzat pel Govern de les Illes Balears.

- ARCA ha organitzat l'exposició “Bennazar Palma”. Inaugurada el 25 d'abril i amb el suport de l'Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB). L'exposició ha estat visitada per 750 persones.

- ARCA ha organitzat conjuntament amb el Consell de Mallorca visites per a adults i escolars a la tafona de Son Torrella (Santa Maria del Camí) durant el mes de març.

- ARCA ha dut a terme la presentació del següent llibre: “Cases i posades de Mallorca”, de l'historiador Tomàs Vibot.

- ARCA ha coorganitzat juntament amb la Fundació Gabriel Alomar i Palma XXI la presentació de la investigació sobre"Ciutat i Territori en l'obra de Gabriel Alomar i Villalonga", a càrrec de Margalida Mestre i Oriol Nel.lo.

- ARCA ha participat en la cooedició de la publicació Palma té remei?, on es fan 50 propostes per a millorar la nostra ciutat al segle XXI.

- ARCA ha participat al projecte “Patrimoni en xarxa”, impulsat pel Consell de Mallorca i on hem ofert dues visites culturals a la localitat de Binissalem.

- ARCA ha organitzat dins el cicle tertúlies de patrimoni, una xerrada sobre “Memòries sobre rehabilitació del Patrimoni a Palma”, a càrrec de l'arquitecte Tomàs Fortuny i una conferència titulada: “El Patrimoni Poliorcètic: usos i possibilitats”, a càrrec delDr. Miquel Deyá Bauzá professor titular de la UIB a l'àrea d'Història Moderna.

- ARCA ha participat en el programa de l'Assumpció de la Mare de Deú amb una visita als Llits de la Mare de Déu Santa Eulàlia i Sant Jaume i el convent de la Concepció.

- ARCA ha divulgat els valors històrics i culturals de la Llotja amb una presentació i visita a l'interior i terrat del monument.

- ARCA ha editat un calendari de l'any 2018 dedicat a l'obra de l'arquitecte Gaspar Bennazar.

- ARCA ha organitzat visites escolars per al Col·legi de Monti-sion.

INTERN

- ARCA va concedir el Premi Conservació del Patrimoni al Grup d'Estudi de Fortificacions de Balears (GEFB), que competia amb Any Moyà a Binissalem 2016 i Arquidial i el Premi a la Destrucció del Patrimoni fou per a la El cablejat a les façanes de pobles i ciutats de Mallorca i que competia amb la Destrucció de la casa de Falla i l'Incivisme dels grafiters-signadors.

COMISSIONS

- ARCA ha estat membre de la Comissió de Centre Històric i Catàleg de l'Ajuntament de Palma amb veu i vot.

- ARCA ha estat membre de la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca amb veu i vot.

- ARCA ha estat membre del Consell de Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma amb veu.

- ARCA ha estat membre de la Ponència Tècnica d'Ordenació del Territori i Urbanisme del Consell de Mallorca amb veu.

- ARCA ha estat membre de la Comissió Tècnica d'Establiments emblemàtics de l'Ajuntament de Palma.

- ARCA ha estat membre de la Comissió de Centre Històric de l'Ajuntament de Binissalem amb veu i vot.

- ARCA ha format part del Consell General de Colonya Caixa de Pollença.

- ARCA ha format part de la Comissió d'impuls del Turisme sostenible del Govern de les Illes Balears.


REUNIONS

- ARCA s'ha reunit amb la directora insular de Turisme, Paula Ginard.

- ARCA s'ha reunit amb el conseller de Turisme i Economia del Consell de Mallorca, Cosme Bonet.

- ARCA s'ha reunit amb la Defensora de la Ciutadania, Anna Moilanen.

- ARCA s'ha reunit amb el director general de l'Ajuntament de Palma Turisme, Francisco Ducros i el gerent de la Fundació Palma Turisme 365, Pedro Homar.

- ARCA s'ha reunit amb la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Palma, Joana Maria Adrover.

- ARCA s'ha reunit amb l'Autoritat Portuària de les Illes Balears.

- ARCA s'ha reunit amb el conseller de Mediambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal.

- ARCA s'ha reunit amb el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, Joan Ferrer.

- ARCA s'ha reunit amb el gerent d'Spiritual Mallorca per conéixer el seu projecte cultural.

- ARCA s'ha reunit amb el batle de Sóller.