26 de gen. 2016

Recorregut embARCA't: "Visita al convent de Santa Magdalena”.


Dissabte 30 de gener a les 10'00h.

"Visita al convent de Santa Magdalena”.

dirigit per la historiadora de l'art Beni Aguiló Grau.

sortida: Seu d'ARCA. Carrer de Can Oliva, 10 baixos.

preu: 9€ socis i estudiants
       11€ no socis


Inscripció prèvia, places limitades.

25 de gen. 2016

Sopar anual d'ARCA

APUNTA’T AL SOPAR D’ARCA 2016 I TRIA

PREMIS CONSERVACIÓ I DESTRUCCIÓ DEL PATRIMONI 

Dijous 4 de febrer a les 21'00h.

Restaurant El Birrete. La Rambla, 10. Palma.
25 euros

RESERVA PLACES ALS TELÈFONS D’ARCA
971 719 531
651 425 987
638 168 841

Candidats  Premi Conservació del Patrimoni 2015:
Teodoro Pou (
Centre d'Història i Cultura Militar de Balears),
Miquel Àngel Riera ( 
Associació d'Amics del Ferrocarril de
les Illes Balears) i Xavier Marquès (Els Calderers).
Les persones que estimam el Patrimoni, siguem o no socis d’ARCA, ens reunim a un sopar anual per celebrar el treball a favor de la conservació dels vestigis de la nostra història. Enguany ens agradaria, una vegada més, ajuntar molta gent.
Durant el sopar podreu votar els premis d’ARCA. El premi Conservació del Patrimoni valora la feina feta durant el darrer any per entitats o persones a favor de l’estudi o la conservació del nostre Patrimoni. Al contrari, el premi Destrucció del Patrimoni recrimina la deixadesa o les accions, ja siguin particulars o institucionals, contra el Patrimoni Cultural.


Ajuda’ns a triar. Vos esperam!

22 de gen. 2016

ARCA finalitzà un cicle dedicat a la serra de Tramuntana amb una xerrada sobre "Arbres monumentals de la serra de Tramuntana".

Benet Bohigas, Pere Llofriu i Joan Antoni Martínez.
Dins el cicle de xerrades i conferencies sobre la serra de Tramuntana, que ARCA ha organitzat per destacar els seus valors històrics i culturals, motius pels quals va rebre la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural a l'any 2011. 

Ahir tinguerem el plaer de poder escoltar a Pere LLofriu, autor d’un bon grapat de llibres d'arboricultura i jardineria, que ens va xerrar dels “Arbres monumentals de la serra de Tramuntana”, el qual previament fou presentat per Benet Bohigas, membre d'ARCA.

La seu d'ARCA totalment plena per a escoltar a Pere Llofriu.
Aquesta fou la darrera activitat d'un cicle que ha compat amb dues xerrades i una excursió cultural interpretativa, organitzades per ARCA i Joan Antoni Martínez Payeras, estudiant de Màster universitari Gestió Cultural UOC-UIB-UdG.   

19 de gen. 2016

Conferència: "Arbres monumentals de la serra de Tramuntana".

Dijous 21 de gener a les 19'30h.

"Arbres monumentals de la serra de Tramuntana", a càrrec de Pere Llofriu, autor de llibres d'arboricultura i jardineria. Presentació a càrrec de Benet Bohigas.

Lloc: Seu d'ARCA. Carrer de Can Oliva, 10 baixos.

18 de gen. 2016

Excursió cultural i interpretativa: camí de Castelló.

Grup d'ARCA a l'era de Can Mico (Sóller).
ARCA va organitzar el passat dissabte 16 de gener una excursió cultural i interpretavia pel Camí de Castelló: Deià-Sollera càrrec de Joan Antoni Martínez Payeras, estudiant de Màster universitari Gestió Cultural UOC-UIB-UdG.  

Aquesta excursió estaba emmarcada dins el cicle que ARCA dedica a la serra de Tramuntana, on el passat dijous 14 de gener dedicarrem una conferència sobre "La serra de Tramuntana i els seus valors patrimonials" i on finalitzarem el cicle el proper dijous 21 de gener amb una conferència sobre "Arbres monumentals de la serra de Tramuntana", a càrrec de Pere Llofriu, autor de llibres d'arboricultura i jardineria.

Joan Antoni Martínez dirigint-se al grup
a la Font de ses Mentides.
L'excursió cultural i interpretativa es va dur a terme pel camí de Castelló, que uneix les localitats de Deià i Sóller i que forma part de la Ruta de Pedra en sec (GR-221). Durant el trajecte varem poder guadir del paisatge natural i cultural de la serra de Tramuntana. Molts d'elements patrimonials formen part d'aquest ruta, com les cases de Son Bujosa, ca l'Abat, Son Coll, la Font de les Mentides, Son Mico, Can Prohom i l'oratori de Castelló, que ens aquests moments s'està restaurat per part del Consell de Mallorca. 

ARCA ha organitzat aquest cicle damunt la serra de Tramuntana per destacar els seus valors històrics i culturals, motius pels quals va rebre la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural a l'any 2011.

15 de gen. 2016

ARCA celebra l'actuació policial i judicial per castigar qui feu malbé amb les seves pintades el Baluard del Príncep i la Torre d'en Pau

Grafiti a les parets de la Porta de la Mar.
Fotografia: Benet Bohigas.
Cal una campanya de civisme a Palma

ARCA fa anys que ve denunciant la impunitat que tenen alguns de grafiters, que es dediquen a fer malbé els espais públics i que actuen contra el Patrimoni Cultural, com és el cas que succeí durant els mesos de maig i juny de 2014, on varen aparèixer pintades al Baluard del Príncep i després també es pugué identificar que el mateix autor havia fet pintades a la Torre d'en Pau.

Aquesta sentència d'un Tribunal de Justicia que atorga un any de pressó i 3.000 euros de multa per a l'acusat, pensam des d'ARCA que pot ser exempleritzant i almanco remourà conciències per aquelles persones que tenguin la tentació de fer malbé els espais públics, culturals i patrimonials amb les seves pintades.

ARCA demana més vigilància policial a les zones on hi hagi monuments històrics i pels carrers estrets i poc transitats del centre històric, els quals són els més vulnerables i atacats per les pintades dels grafiters. Davant aquest precedent, és important també la col·laboració ciutadana, on es pugui denunciar imminentment si es veuen a grafiters que realitzen pintades.

Pintades vandàliques a la murada de Palma.
Fotografia: Benet Bohigas.
Per últim, pensem que el problema no es resoldrà del tot, fins que la gran majoria de la ciutadania sigui conscient del tot, que el Patrimoni Cultural és un llegat de tothom i que cal preservar-ho, com si fos una part nostra, de la qual ens sentim ben orgullosos i identificats. PER AIXÒ CALDRIA UNA CAMPANYA DE CIVISME QUE ABARQUI TANT EL VALOR DEL CENTRE HISTÒRIC PER TOT PALMA COM LES PÈRDUES IRREPARABLES DE L'INCIVISME A TOT NIVELL: doblers dels pressuposts, pèrdua patrimonial i imatge de Palma.

I el civisme s'ha de demostrar també per tothom: propietaris que no cuiden el seu solar o una façana per exemple, vianants que tiren fems al carrer, propietaris d'animals domèstics sense recollir excrements, ciutadans que aboquen fems als carrers o a llocs inadequats, i grafiters que, fora de qualsevol manifetació artística, que seria comprensible i d'agrair, fan malbé els nostres monuments.


Xerrada-col·loqui: "La serra de Tramuntana i els seus valors patrimonials".

Joan Antoni Martínez en el moment de la seva dissertació.
ARCA va organitzar ahir dijous 14 de gener una xerrada-col·loqui titulada "La serra de Tramuntana i els seus valors patrimonials", a càrrec de Joan Antoni Martínez Payeras,  estudiant de Màster universitari Gestió Cultural UOC-UIB-UdC.

Aquesta presentació s'emmarca dins un cicle dedicat a la serra de Tramuntana, on volem destacar els seus valors històrics i culturals, motius pels quals va rebre la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural a l'any 2011.

El cicle continuarà amb una excursió cultural i interpretativa prevista per demà dissabte 16 de gener pel camí de Castelló: Deià-Sóller i finalitzarà dijous 21 de gener amb una xerrada sobre “Arbres monumentals de la serra de Tramuntana”, a càrrec de Pere Llofriu, autor de llibres d'arboricultura i jardineria.

13 de gen. 2016

Excursió cultural i interpretativa: “El camí de Castelló: Deià-Sóller”.


Dissabte 16 de gener a les 9'15h.

“El camí de Castelló: Deià-Sóller”, dirigida per Joan Antoni Martínez Payeras.

sortida: Amb autocar des de l'Estació Intermodal de Palma.

preu: 5€ socis i estudiants
        8€ no socis

preu autocar: Palma-Deià L210 (2'85€) i Sóller-Palma L211 (2'70€).

ARCA recomana per a aquesta activitat portar pa i taleca i calçat còmode.

Nivell de dificultat: Fàcil.

Duració: 2'30h (sense aturades).

Arribada a Palma a les 16'23h.

Inscripció prèvia, places limitades.

12 de gen. 2016

Xerrada-col·loqui: "La serra de Tramuntana i els seus valors patrimonials".


Dijous 14 de gener a les 19'30h.

"La serra de Tramuntana i els seus valors patrimonials", a càrrec de Joan Antoni Martínez Payeras, estudiant de Màster universitari Gestió Cultural UOC-UIB-UdC.

Lloc: Seu d'ARCA. Carrer de Can Oliva, 10 baixos.

5 de gen. 2016

Lliurat un regal de reis reivindicant no destruir Sa Feixina

Regalam al Batle de Palma un dibuix de Goya que és un clam en contra de la destrucció de Patrimoni.

Lliurem còpies pels dos tinents de batle, Antoni Noguera i Aurora Jhardi
L’objectiu és posar en evidència la barbaritat que implicaria destruir el monument de sa Feixina.

Explicació del dibuix “No sabe lo que hace”. De Francisco de Goya.

Dibuix número 19 de l’Àlbum E, conservat a  Staatliche Museen Preußischer Kulturbesitz, Kupferstichkabinett de Berlin. Realitzat entre els anys  1814 i 1817.

A la imatge un home, piqueta a la mà, destrueix una escultura. En Goya escriu: “No sap el que fa”. No importa què representava concretament l'escultura. Tampoc no importa la ideologia d’aquell home. En Goya plasma a principis del S. XIX, una crítica a la destrucció del Patrimoni.

La intenció d'ARCA és que el batle capti el missatge que ja fa dos-cents anys va dibuixar aquest artista universal.

Si en època de Goya i durant una guerra, ell ja va considerar intolerable la destrucció del patrimoni.... ara, quan no hi ha cap alteració de l’ordre ni il.legalitat,  encara és més imperdonable la destrucció d’un monument que forma part de la història personal i col·lectiva de la ciutat de Palma.

ARCA demana al batle Sr Hila i als seus tinents de batle que rectifiquin i estudiïn alternatives per conservar el Monument de sa Feixina.

La destrucció del monument de sa Feixina seria una destrucció d’un element patrimonial que compleix la Llei de Memòria Històrica i que va ser transformat l’any 2010 amb l'opinió unànime de tots els grups municipals. Ni és un monument feixista ni la ciutat mereix veure com uns polítics destrueixen la seva memòria visual i la història.

Al regal entregat avui hem escrit devora el dibuix: senyor Hila, senyor Noguera, senyora Jhardi, aprenguin del missatge d’aquesta obra de Goya.

Volem recordar que tot i que el Consell de Mallorca no ha volgut catalogar el Monument de sa Feixina  com element insular, de cap de les maneres els representants de la Ponència Técnica del Consell de Mallorca avalen la destrucció del monument de sa Feixina. De fet, el tècnic del Cap de Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca és de l’opinió de que l’Ajuntament de Palma hauria de incloure-ho al catàleg de Palma.

Hi ha alternatives.  Els responsables de l’Ajuntament de Palma no poden destruir el monument de sa Feixina i enterrar doblers públics i patrimoni.


ARCA , amb aquest dibuix, convida al batle a reflexionar i a estudiar les alternatives que es puguin plantejar per evitar una destrucció que cap partit present a Cort duia al seu programa electoral.