29 de març 2014

Recorregut embARCA't: "Història del moble a Mallorca: del barroc al modernisme”.

Maria i Kika Coll al vestíbul de Cort
El passat divendres 28 de marc ARCA va organitzar un recorregut embARCA't titulat "Història del moble a Mallorca: del barroc al modernisme", dirigit per la restauradora Kika Coll i la historiadora de l'art Maria Coll.

Aquest fou el segon recorregut sobre la històra del moble a Mallorca, dividits per ordre cronològic. En aquesta ocasió poguerem gaudir del mobiliari de l'edifici de l'Ajuntament de Palma a la plaça de Cort, on visitarem el saló de plens i la caixa de la Insaculació, un dels pocs elements que es salvaren de l'incendi de 1894. 

Posteriorment, ens dirigirem fins a la seu del Consell de Mallorca on poguerem veure d'aprop aquest edifici d'estil neo-gòtic i la gran calaixera, que originalment es trobava a l'edifici de la Misericòrdia.

Calaixera al Consell de Mallorca
Finalment, ens traslladarem fins al Parlament de les Illes Balears, allà poguerem comentar una sèrie de mobles que es troben al vestíbul d'entrada els quals formaven part del Círculo Mallorquín, institució propietària d'aquest immoble fins a 1980. L'edifici fou adquirit per la Comunitat Autònoma a l'any 1983 i es quedà amb seu mobiliari i obra pictòrica.

Un cop finalitzada la introducció del vestíbul, poguerem conèixer d'aprop el penjador i xemeneia modernista que es troba a l'actual despatx del cap de gabinet i la biblioteca del Parlament, especialitzada en temes de dret.

27 de març 2014

Presentació de la guia "Itineraris pel Pla de Mallorca"


Avui i demà el GOB Mallorca presenta una guia titulada "Itineraris pel Pla de Mallorca". És un projecte amb fons europeus en el qual ARCA va tenir el plaer de participar durant l'any 2012.


El nostre treball consisteix en el disseny d'uns itineraris be béns culturals, que es troben a les ruralies dels municipis de Maria de la Salut, Ariany, Petra i Vilafranca de Bonany.

En aquest treball d'inventari, varem poder documentar un interessant patrimoni cultural, que forma part del paisatge rural del Pla de Mallorca, com ara possessions, casetes, pous, sínies, sèquies, ponts, molins, safareigs i els propis camins, pels quals elaborarem un total de cinc itineraris

26 de març 2014

L'Ajuntament d'Andratx suspen cautelarment les obres que es realitzen a les Dunes de Camp de Mar després de la denúncia formulada per ARCA

Foto: Michels.
L'Ajuntament d'Andratx suspen cautelarment les obres que es realitzen a les Dunes de Camp de Mar després de la denúncia formulada per ARCA al consistori andritxol i al Consell de Mallorca.

El motiu de la suspensió es deu a la troballa d'una estructura etnològica que haurà de ser analitzada pel Consell de Mallorca.

En els següents enllaços es poden llegir les notícies del dia relacionades amb aquest fet: 


25 de març 2014

Muralla de Palma malmenda per la vegetació expontània

Pins, figueres i baladres creixen sobre la muralla de Palma. És urgent eliminar-los per evitar la degradació de la muralla

ARCA demana una actuació urgent i critica la deixadesa.

Sobre les muralles que donen al Parc de la Mar es pot veure com han arrelat pins, qualque figuera, baladres,... i no són plantes recents, n’hi ha que tenen un parell d’anys. Això a part de les tapereres que sempre hi pengen.

A més, a les juntes amb el trèspol, també hi creixen herbàcies que s’haurien d’arrabassar molt més sovint.

La nostra entitat lamenta els fets i demana que es vetlli amb més cura per la muralla renaixentista de Palma, construïda al segle XVI, en època de Felip II.

A més, una ciutat que pretén ésser Patrimoni de la Humanitat, no pot deixar que una de les seves construccions més importants a nivell a històric i cultural no estigui ben conservada.

ARCA vol recordar que la muralla renaixentista de Palma està declarada com a Bé d'Interès Cultural (BIC) i per tant mereix el màxim d'esforç de conservació per part de l’administració.

L’excessiva vegetació que neix lliurement, com a pins, herbàcies, figueres, fa malbé l'estructura de la construcció, degut a que les arrels es van estenent al seu interior.


També, provoca una imatge de deixadesa per part de la ciutat, i sembla que no hi ha la capacitat de conservar i mantenir els principals monuments en bon estat. No oblidem que, a diari, milers de turistes i visitants recorren aquest passeig sobre les muralles.

24 de març 2014

Segon recorregut embARCA't sobre la "Història del moble a Mallorca: del gòtic al renaixement”

Kika Coll davant l'arquibanc gòtic al Museu de la Seu
ARCA va organitzar el passat dissabte 22 de març un segon recorregut embARCA't titulat "Història del moble a Mallorca: del gòtic al renaixement”, dirigit per la restauradora Kika Coll i la historiadora de l'art Maria Coll.  

Un èxtit de participació, on es pogué gaudir dels coneixements d'ambdues estudiosses, que ens introduiren en aquest camp.

A la visita poguerem observar bancs, caixes, cadires i taules que encara es conserven a l'interior de la Seu i de l'Hospital de Sant Pere i Sant Bernat.
Maria i Kika Coll a l'Hospital de Sant Pere i Sant Bernat

El cicle conclourà el proper divendres 28 de març amb la visita titulada "Història del moble a Mallorca: del barroc al modernisme", també dirigida per les mateixes protagonistes. 

20 de març 2014

ARCA demana que es conservin elements etnològics existents a la zona dunar des Camp de Mar

Molí catalogat al camí des Salinar (es Camp de Mar).
Foto: Michels.
ARCA ha pogut tenir coneixement de les obres que s'estan duent a terme a la zona de dunes des Camp de Mar (Andratx), espai de gran valor ecològic i mediambiental, que en breu temps serà construït si cap institució competent hi posa freny.

ARCA ha pogut descobrir durant els decurs del desbrossament d'aquesta zona, d'una sèrie d'elements etnològics, que recorden que aquí hi va haver l'antiga possessió des Camp de Mar.

La zona presenta un molí d'aigua catalogat

Es Camp de Mar a 1915.
Foto: Michels.
Com a elements etnològics podem destacar un molí d'aigua que es troba al camí des Salinar (es Camp de Mar, Andratx), el qual està catalogat per l'Ajuntament d'Andratx (EE 246). Segons la fitxa de catàleg el descriu com a un “Molí de planta quadrada. El cos prncipal és de marès que es presenta a la vista sense referir”. També parla sobre que s'ha de protegir “El molí sencer i el seu entorn”. I en quant a les intervencions diu que s'ha de “Restaurar el molí i acondicionar les immediacions”.

En relació a les obres de construcció que es volen dur a terme en aquesta zona de gran valor ecològic i etnològic, és precís que l'Ajuntament d'Andratx i el Consell de Mallorca tenguin en compte les prescripcions que marca la fitxa de catàleg i es respecti l'element catalogat amb un entorn de protecció considerable, segons marca la llei, perquè aquest no es vegi invadit per les noves construccions.

També s'han pogut trobar un safareig i una era

Era trobada a la zona de dunes.
Foto: Michels.
ARCA vol informar a l'Ajuntament d'Andratx i al Consell de Mallorca que ha pogut constatar, que devora del molí també es troba un safareig i una era, elements etnològics que formen part d'un antic conjunt i que per tant com marquen les directrius del Pla Territorial de Mallorca s'haurien d'incloure al catàleg de l'Ajuntament d'Andratx.

ARCA ha instat a l'Ajuntament d'Andrtax i al Consell de Mallorca perquè actuin urgentment

ARCA els hi ha demanat que els seus tècnics es desplacin fins aquesta zona per comprovar que es respectarà el molí d'aigua, com a element catalogat amb un entorn de protecció adient.

També ha sol·licitat que s'obri un expedient d'incoació per incloure al catàleg de l'Ajuntament d'Andratx el safareig i l'era i/o altres elements culturals que hi pugui aparèixer un cop s'hagi desborssat la zona.

19 de març 2014

Can Ripoll nova seu d'ARCA, al carrer de Can Oliva, 10 Baixos

Can Ripoll, entre la Rambla i Can Oliva
Foto: Benet Bohigas.
El nou local d’ARCA té l’entrada pel carreró de Can Oliva, 10; carrer citat en vàries ocasions per l’escriptora Carme Riera a Temps d’Innocència. Riera, de nina vivia, just al costat, al carrer de Can Pueyo.

Can Ripoll és un edifici amb caràcter, té uns 116 anys. El nom li ve de Miquel Ripoll Pons, que el va fer construir poc abans de morir. Finà el 27 de juny de 1899, als 45 anys. Era un ric comerciant de Sóller (de Can Puça) que es va instal·lar a Ciutat. Viatjava sovint a Mèxic, on hi tenia negocis. Part dels seus descendents encara viuen a l’edifici. La titularitat de l’edifici va passar a la família Reynés per matrimoni. La seva filla Catalina Ripoll es casà amb Gaspar Reynés Font (metge), germà del gran arquitecte Guillem Reynés Font (1877-1918).


Carrer de Can Oliva, 10 Baixos.
Foto: Benet Bohigas.
En aquest local, a principis del segle passat estava el fotògraf i pintor G. Torres. A la dècada dels 60, hi va haver el taller de gravats per a impremtes Grabados Mallorca. També fou taller de reparacions i magatzem d’Eléctrica Ramblas, un comerç que hi havia al proper carrer de la Riera. Fins fa poc era l’estudi-galeria Circulo Art. I ara, serà la nova seu d’ARCA, durant molts d’anys. Té zona per a reunions, projeccions, despatx, biblioteca i magatzem. Molt cèntric i fàcil de trobar. Els socis d’ARCA estan de sort i molt il·lusionats per les perspectives i possibilitats del nou local, un espai que els ve com anell al dit.

Text: Benet Bohigas, publicat a Última Hora, 6-2-14

18 de març 2014

ARCA s'oposa a la degradació de l'edifici del Bar Milan

ARCA s'oposa a la degradació de l'edifici del Bar Milan, situat al carrer Arxiduc Lluís Salvador, 46 cantonada amb la plaça Fleming. Segons informacions aparegudes aquest cap de setmana a la premsa, és intolerable que l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca deixin que un edifici tan emblemàtic com aquest s'acabi degradant.

La façana de l'edifici del carrer Arxiduc amb la plaça Fleming presenta una protecció tipus r (54-09), el qual vol dir, que per llei s'ha de protegir, degut a que presenta una tipologia típica i dóna una gran personalitat a aquesta barriada de l'Eixample de Palma.

ARCA vol recordar a les institucions que tenen la competència en matèria de patrimoni històric, aquell lema de “cap barri sense patrimoni”. A les barriades no poden desaparèixer elements que tenguin valor cultural o un atractiu estètic o visual.

L'edifici del qual estem parlant, fou construït a l'any 1933, llavors estaríem parlant d'una de les construccions més antigues d'aquesta barriada i no esteim disposts a que la ciutat i aquest barri de l'Eixample perdin un altre bé cultural.

Molts d'anys d'abandonament

ARCA ha pogut cosntatar que a l'any 2002 s'inicià un decret de protecció per part de l'Ajuntament de Palma, degut a les anomàlies que presentava l'edifici. L'expedient s'allargà i mai s'arribà a fer res, per aquest motiu, col·locaren unes xarxes de protecció que actualment encara es troben sota els hivernacles.

ARCA demana a l'Ajuntament de Palma i al Consell de Mallorca que actuin ara que hi sóm a temps, perquè si deixem passar el temps, serà l'excusa perfecte per declarar-ho en estat de runa, com ja va ocórrer amb l'edifici de la plaça Quadrado o a l'avinguda de l'Argentina cantonada amb el carrer d'Aníbal a Santa Catalina, on les institucions que han de vetllar pel patrimoni cultural d'aquesta illa, feren un paper merament testimonial.

15 de març 2014

ARCA visita l'exposició "Ferrocarril a Mallorca. Història i modelisme" organitzada per l'AAFIB

Ahir divendres 14 de març ARCA va organitzar una visita guiada a l'exposició "Ferrocarril a Mallorca. Història i modelisme", organitzada per l'Associació d'Amics del Ferrocarril a les Illes Balears (AAFIB).
 
ARCA vol agrair la invitació a la visita guiada d'aquesta l'exposició per part de l'AAFIB . Fou la darrera oportunitat de poder veure aquesta exposició, que ha rebut més de 17.000 visites.
 
La visita fou guiada per Miquel Àngel Riera, president AAFIB i comissari de l'exposició; Ramon Molina, historiador i Gabriel Canyelles, Modelista.

14 de març 2014

ARCA DEMANA QUE TORNI EL CONJUNT ESCULTÒRIC ORIGINAL, DE L'ESCULTOR JOSEP LLIMONA, AL CEMENTIRI DE SÓLLER

ARCA vol expressar, una vegada més, la seva preocupació pel cas del conjunt escultòric de la Pietat, obra artística i catalogada que es trobava al cementiri de Sóller i que els propietaris varen decidir llevar sense cap tipus de permís amb la intenció de restaurar-la.

Les institucions no han respost a ARCA

Fa un any que ens adreçarem a aquesta institució, on demanarem una sèrie de qüestions:

-Retornar l'escultura al seu lloc original.
-Un projecte de restauració amb els permisos pertinents.
-Explicacions de perquè els propietaris havien decidit dur-se'n l'escultura sense permís.

Un any després, degut a les nules respostes per part de l'administració competent en temes de patrimoni històric a Mallorca, hem pogut saber que l'escultura original realitzada a principis del segle XX per l'escultor Josep Llimona, no ocuparà el cementiri de Sóller, sinó que ho farà una replica.

Aquest conjunt escultòric és un bé catalogat per l’Ajuntament de Sóller i per tant, tota acció que es vulgui dur, primer ha de presentar un projecte i després comptar amb els respectius permisos per part de les administracions competents en matèria de patrimoni històric.

Sembla que tenen intenció de substituir l’original per una rèplica. ARCA s’hi oposa

ARCA veu amb molta preocupació la forma en que s’ha actuat, on uns particulars han decidit fer una remoció d’un bé catalogat, fer una replica i col·locar la en el lloc on hi havia l'original.  L’administració ha actuat de forma passiva, sense posar cap condició i explicació alguna. Cal tenir en compte, que estem parlant d’una escultura funerària, llavors la seva ubicació ha de ser el cementiri vell de Sóller que està considerat un conjunt monumental de primer ordre i així ho condiren els especialistes.


ARCA ha demanat al Consell de Mallorca que els particulars que varen decidir dur-se’n el conjunt escultòric d’una forma unilateral, el retornin al seu lloc original, en aquest cas el cementiri vell de Sóller, al lloc per on va ser creat.

10 de març 2014

"Patrimoni i gastronomia a Santa Catalina" en anglès

Edifici La Central.
Foto: Concha Gallego
ARCA i l'associació d'Ex-Alumnes d'Universitats Nord-Americanes varen organitzar el passat dissabte 8 de març la IV edició del programa "Patrimoni i gastronomia a Santa Catalina", amb la peculiaritat que l'activitat es dugué en anglès.

Sergio García membre de l'associació d'Ex-Alumnes d'Universitats Nord-Americanes fou l'encarregat de dur a terme l'itinerari cultural per la barriada de Santa Catalina, on es contaren aspectes de la seva història i dels seus edificis.

Diana Ferreira i Sergio García.
Foto: Francisca Alcover.
Diana Ferreira s'encarregà de la segona part d'aquest programa, ella elaborà diferents recpetes de la cuina mallorquina que es feien als segles XVIII i XIX.

ARCA vol agrair una vegada més la col·laboració del Mercat de Santa Catalina, que ens ha obert les seves portes, per poder dur a terme la degustació gastronòmica.

7 de març 2014

IV edició del programa “Patrimoni i gastronomia a Santa Catalina”

Demà dissabte 8 de març ARCA i Diana Ferreira tornen a oferir un itinerari per la històrica barriada de Santa Catalina, per conéixer una mica més el patrimoni històric que presenta. La visita es completarà amb una demostració gastronòmica de plats tradicionals de la cuina mallorquina, que tindrà lloc al mercat de Santa Catalina. Degut a la bona rebuda que ha tengut aquest activitat, arribem a la quarta edició, amb la particularitat que aquesta vegada es farà en anglès.

El patrimoni i la gastronomia són dos exemples de la tradició cultural de Mallorca i que ARCA mitjançant els recorreguts culturals vol impulsar, per donar a conéixer als ciutadans i ciutadanes de Mallorca.

L’itinerari històric serà dirigit per Sergio García, representat de l'associació d'Ex-Alumnes i Amics d'Universitats Nord-americanes a Mallorca (FAAUM) i comptarà amb els següents punts de visita:

  1. Montepío de Previsión del Arrabal de Santa Catalina. C/ Fàbrica. Exemple de moviment associatiu, fundat a 1894.

  2. Can Palmer. C/ Quetglas, 5. Exemple de Modernisme popular de l’any 1910.
  3. Església de la Immaculada Concepció. Construida a 1910. C/ Sant Magí.
  4. Teatre Mar i Terra. Construït el 1898. C/ Sant Magí.
  5. Es Jonquet. Barri tradicional mariner amb conjunt de molins fariners.
  6. Rentadors municipals. Infraestructura pública de finals del segle XIX. Av. Argentina.
  7. Hostal Cuba. Edifici colonial de 1904. Av. Argentina amb C/ Sant Magí.
  8. Edifici la Central. Edifici modernista de 1908. C/ Sant Magí.
  9. Can Pujol. Edifici modernista de 1903. C/ Pou, 24.

La degustació gastronòmica anirà a càrrec de Diana Ferreira:

Amb la idea de divulgar el receptari de les Illes Balears, recuperar receptes, i en congruència amb els recorreguts disseyants pel tradicional barri de Santa Catalina i es Jonquet.

Els receptaris de plats escollits per dur a terme aquest projecte seran els següents:

Recepció:
Ponxe Rei En Jaume
Dada històrica: és una beguda del segle XVIII, posiblement una invenció de la cuina de la aristocràcia.
Font: “Tapes y Broquetes” de Javier Soriano

Aperitiu:
Ous de codorniu en “budellets”.
(Inspirats en una recepta de finals del segle XIX).
Font: “Nuestra cocina” de Lluís Ripoll.

Principal:
Espàrrecs frits.
Font: “Sa cuina” de Toby Molenaar
Periodista, fotògrafa i directora de cinema que va realitzar una important investigació a la història balear, els seus costums i gastronomia.

Postres:
Pipí
Un postre preparat amb quartos o congrets i Menjar Blanc (segle XVIII).
Font: “Nuestra cocina” de Lluís Ripoll.


Col·labora: Mercat de Santa Catalina



6 de març 2014

ARCA lloa el treball pel Patrimoni de l’Ajuntament de Felanitx

Parròquia de Sant Miquel
ARCA vol la lloar l'actitud que ha tengut l'Ajuntament de Felanitx recentement.

La nostra entitat veu amb bons ulls l'actitud que ha tengut darrerament l'Ajuntament de Felanitx en quant a la recuperació del patrimoni històric del seu municipi.

Tantes vegades hem críticat l'estat d'abandonament que patia l'antic edifici de sa Cooperativa o el castell de Santueri, que finalment pareix que hi hagut una solució positiva cap a la seva conservació i gaudi per a la ciutadania.

Felanitx és un municipi excepcional que presenta elements culturals de primer ordre, com ara el puig de Sant Salvador, el castell de Santueri, el jaciment arqueològic de Closos de Can Gaià, sa Cooperativa, l'església parroquial de Sant Miquel o el convent de Sant Agustí.

SENSIBILITZACIÓ I RECUPERACIÓ
Un cop iniciada aquesta tasca de sensibilització i recuperació del patrimoni cultural, des d'ARCA pensem que és important fer un programa que relacioni tot aquest llegat cultural i que sigui part viva, tant per a la ciutadania, com per als turistes.

Pensem que es podrien fomentar rutes culturals, per tal que es visitin aquests elements i que es demanin ajudes a nivell europeu perquè espais com sa Cooperativa puguin servir com un impuls social i laboral per a la comarca.

PATRIMONI, FONT ECONÒMICA
Closos de Can Gaià.
Foto: Pep Camps.
ARCA pensa que s'ha de veure el patrimoni cultural com a una font econòmica molt important. Si s'inverteix en la seva conservació, preservació i divulgació serà una font de riquesa molt important. Comarques de llevant com a les que ens referim, necessiten un impuls i la inversió en patrimoni revertirà damunt la societat.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Felanitx no pot anar tot sol, es necessita també la implicació del Consell de Mallorca i dels diferents agents socials de la comarca, empreses, associacions, particulars,... han de ser conscients de la importància que presenta aquesta implicació.