31 d’ag. 2010

ARCA convoca als partits a la seva seu per defensar el patrimoni etnològic, cultural i arquitectònic de la Platja de Palma

ARCA ha convocat a representants de tots els partits polítics amb representació municipal a l’Ajuntament de Palma. També i donat l’interès supramunicipal hem proposat que assisteixin altres membres dels partits.

La reunió tindrà lloc demà dimecres 1 de setembre a partir de les 20,15h a la seu de ARCA, Can Weyler, carrer de la Pau núm 5.

Partint de la necessitat de una regeneració de la zona de Platja de Palma, ARCA plantejarà als partits la necessitat de considerar el Patrimoni existent com una referència principal en la reconversió.

ARCA vol centrar la seva proposta en quatre aspectes fonamentals a conservar:

  • Les immediacions de Ses Fontanelles de gran riquesa etnològica que perilla per les intencions d’instal·lar un gran centre d’oci i comercial.
  • Les cases d’estiueig originals que moltes d’elles perillen per un esponjament malament plantejat
  • Determinades canteres pel seu interès paisatgístic i científic
  • L’ampliació del catàleg d’elements protegits que és insuficient i escàs.
  • Propostes basades en el Patrimoni per fomentar un turisme distint que ajudi a la desetacionalització.


26 d’ag. 2010

La remodelació de la Platja de Palma destrueix Patrimoni. ARCA proposa evitar-ho

ARCA creu que la remodelació de la Platja de Palma és necessària, però no té en compte els bens patrimonials més senzills.

ARCA està preparant al·legacions al projecte però mentrestant vol fer pública la seva discrepància.

Per ara hem detectat quatre aspectes patrimonials que estan en perill i pels quals demanam rectificació:

1) Casa rural, casa de trencadors de pedra, casa de saliners, molins i canteres tot ubicat a l’oest de la zona humida de Ses Fontanelles junt a l’entrada des de l’autopista. Aquests elements, senzills i únics, ja varen ser objecte fa un any per part de ARCA de una proposta de protecció amb un informe aconsellant un itinerari cultural i paisatgístic. La contesta del consorci ha estat ignorar-lo. De fet, proposen la construcció d’un macrocentre d’oci i comercial a sobre.

2) Xalets dels anys 30 i 40, ubicats a la franja que volen expropiar entre els carrers Virgili, Horaci i Sant Antoni de la Platja. L’alternativa seria recuperar o crear un ambient de poble d’estiueig tal com es volia en un principi. Les cases conegudes com Can Monroy al carer Virgili, i Can Pomar i Can Ortega al carrer Horaci han de ser protegides per la seva singularitat. Sobre totes elles pesa l’amenaça d’expropiació.

3) Les canteres de marès formen part del patrimoni etnològic de la nostra illa. El Consorci pretén utilitzar-les com un enorme contenidor per projectes de serveis de luxe sense adonar-se que són un patrimoni únic i es poden aprofitar turísticament pel seu interès paisatgístic.

4) Patim que la domesticació de tota la costa que es vol fer amb passarel·les de passeig, sense especificar com, pugui fer malbé els petits escars o les canteres de marès aferrades a la mar.

Catàleg insuficient

El catàleg d’elements patrimonials que el mateix consorci va encarregar, ha de ser ampliat amb molts de petits elements que encara es conserven. De totes les canteres tan sols es protegeix una i cases particular i d’altres elements, en falten bastants..

Des d’ARCA estam analitzant el projecte per presentar al·legacions i cada dia trobam nous elements patrimonials que valen la pena i no s’han considerat. Concretament a l’Arenal som conscient de que hi ha més cases particulars amenaçades i que tenen valors singulars.

No es pot castigar a qui ha conservat el legat dels antecessors i no ha especular.

Resulta especialment injust que sembli que s’hagi triat expropiar aquells espais amb menys construcció, que són precisament els d’aquelles persones que no han volgut mai entrar al joc de la especulació (si haguessin construït els seus solars ara seria una finca vulgar de pisos més) Tots diuen “Ens castiguen per haver conservat” i és així.

ARCA creu necessària una regeneració de la Platja de Palma. Però incorporant un criteri fonamental: El PATRIMONI és un actiu turístic de primer ordre. És el futur.

Demanam criteris proteccionistes amb el patrimoni, que són perfectament compatibles amb altres iniciatives modernes o emblemàtiques ubicades a indrets que no suposin la destrucció dels primers.

16 d’ag. 2010

Celebració de la festivitat de l'Esplendor de la Mediterrània


La Fundació Amics del Patrimoni, us convida a l’acte organitzat amb motiu de la celebració de la festivitat L’Esplendor de la Mediterrània, que tendrà lloc dimecres dia 18 d’agost, a les 20.30 hores a Can Weyler (C/ de la Pau, 5. Palma):
La Fundació Amics del Patrimoni honor de la dona i la feminitat, on se lliuraran tres guardons a tres dones significatives en la vida de les Illes Balears.

Les guardonades són:
1. La Sra. Margalida Magraner, per la seva trajectòria empresarial.
2. La Sra. Yannick Vu, per la seva tasca com a mecenas d’art i col·leccionista.
3. La Sra. Euphrosyne Doxiadis, per la seva trajectòria com a intel·lectual i artista.

Enguany Amics del Patrimoni lliurarà la Medalla d’Or de la Fundació, concedida a Can Prunera, pel seu valor artístic i cultural que han fet d’aquest museu una de les referències artístiques més importants de Mallorca. La medalla la recollirà, en nom del museu, el Sr. Pere Serra Bauzà.

Durant l’acte haurà una actuació de dansa oriental a càrrec de la ballarina Margalida Frontera.

13 d’ag. 2010

Visita de la Reina a Can Weyler

Dos dies després de la inauguració del Llit de la Mare de Déu d'agost, obra de l'artista grega Euphrosyne Doxiadis, Can Weyler va rebre la visita de la Reina, Doña Sofía. A la seva visita fou rebuda per membres d'ARCA i de la Fundació Amics del Patrimoni.

10 d’ag. 2010

LLIT DE LA MARE DE DÉU 2010 "La Verge de les Illes"

Imatge: Euphrosyne Doxiadis, artista; Oluf Dimitris Roe, compositor y músic i Joan Guaita, president de la Fundació Amics del Patrimoni en la presentació a la premsa del Llit de la Mare de Déu 2010 a l'esglèsia dels Sagrats Cors

Inaugurat dia 10 d’agost el Llit de la Mare de Déu d'agost.

• A les 20 hores, fou traslladada de la imatge de la Verge Dormida des de l’Església dels Sagrats Cors (C/ Sant Gaietà. Palma), fins a Can Weyler. Interpretació musical a càrrec del músic Oluf-Dimitris Roe.
• A les 20.45 hores, s'inaugurà el Llit, "La Verge de les Illes", “Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ”, a Can Weyler (C/ de la Pau, 5. Palma).

Horari de visita, de dilluns a divendres de 10'00 a 13'00 hores i de 17'30 a 19'30 hores. Dissabte de 10'00 a 13'00 hores. Dissabte horabaixa i diumenge tancat. Fins al 18 d'agost.


"La estatua poética mutilada de la joven Virgen de las Islas ha estado viajando hasta nuestros días a través de las olas misteriosas del tiempo, rota y serena. Está cargada del amor y las oraciones, las esperanzas y la gratitud de cerca de cinco siglos de la gente de esta isla. Cuando el anónimo escultor antiguo la hizo de corcho y yeso -ligera para las procesiones- la dotó de una fuerza espiritual que trasciende la realidad y llega a lo divino. Con materiales humildes le dió gracia, inocencia y una presencia que afecta a los que están en su presencia como una suave brisa que viene del mar, refrescante y vivificante".

"Me siento muy emocionada cada vez que estoy en su presencia. Haber sido invitada por la Fundació Amics del Patrimoni para hacer un tálamo para esta obra maestra de la cultura mallorquina me ha llenado de un enorme sentido de responsabilidad y humildad. De repente comprendí mis predecesores y compañeros artistas a través de la historia, que han trabajado para la Gloria de la Virgen María. El tálamo que he hecho se ha traído a Palma desde Paros en los picos de las gaviotas del mar Egeo que vuelan alrededor de las islas y ven desde el cielo a una joven Mujer flotando dormida sobre el mar azul claro. Le doy las gracias a Ella. Gracias también al escultor desconocido, al mar que compartimos y a las gaviotas del Mar Mediterráneo"

Euphrosyne Doxiadis- Artista

"El papel de la música como un contacto con lo divino es único, y esta ocasión de la Virgen de las Islas me inspiró para componer esta pieza. Aquí el inspirado canto bizantino se une con el violín de las Cícladas y el sonido del mar en movimiento en la orilla"

Oluf Dimitris Roe- Compositor y músico